Plante uitate NEGRILICA (Nigella sativa), aurul negru al fitoterapiei
A încerca să stabileşti începuturile utilizării plantelor medicinale este un demers sortit eşecului. Un exemplu cât se poate de concludent este şi această specie, amintită în izvoare scrise de peste 2000 de ani, dar despre care se crede că era cunoscută cu încă un mileniu înainte. Pe vremea faraonilor, Negrilica era la mare cinste, despre ea un proverb spunând chiar că ar fi „un remediu pentru toate bolile... exceptând moartea”. Pentru medicina islamică, Negrilica era piatră de temelie, fiind prezentă în toate tratatele vremii sub denumirea de „barakah”, ceea ce însemna „seminţe binecuvântate“.
Originile speciei
Nigella sativa este specifică vestului Asiei, fiind extrem de populară în India, Pakistan, Turcia, Grecia, Egipt sau Tunisia, unde se şi cultivă (deşi se găseşte şi în flora spontană). De altfel, în ţările islamice se desfăşoară cele mai avansate cercetări privind utilizările medicinale ale speciei.
Previne cancerul şi SIDA
Sub acţiunea beta-carotenului din seminţele sale, care în ficat se transformă în vitamina A, Negrilica stimulează activitatea naturală a celulelor „killer” prin schimbarea raportului celulelor T („helper” şi „supressor“). Vine astfel în sprijinul bolnavilor în toate afecţiunile asociate cu o imunitate deficitară. O substanţă bioactivă izolată din uleiul obţinut din seminţele plantei induce apoptoza (moartea) celulelor canceroase, fiind o reală promisiune în tratamentul EAC (carcenomul Ehrlich) şi DLA (limfomul Dalton), cu rezultate superioare în asociere cu mijloacele chimioterapeutice specifice. Acţiunea interferon-like şi chiar stimularea producţiei de interferon determină creşterea producţiei de anticorpi şi explică, în parte, efectul citotoxic pe celulele tumorale.
Tratează astmul şi alte afecţiuni alergice
Nigelona are o puternică acţiune antihistaminică şi bronhodilatatoare, prevenind în acest fel accesele de astm, bronşită, emfizem, răceli şi gripă. Unele componente ale uleiului esenţial (alfa si beta-pinenul, de exemplu) determină reducerea congestiei bronhiolelor şi un moderat efect expectorant. Folosirea plantei în afecţiunile cronice de natură alergică sau hormonală nu mai constituie de mult o noutate.
Bună pentru ficat şi tractul genito-urinar
Thymoquinona, principala substanţă activă din seminţele şi uleiul de Negrilică, inhibă peroxidarea lipoproteinelor, de această acţiune antioxidantă legându-se şi efectele hepatoprotector şi de combatere a nefrotoxicităţii induse de anumiţi agenţi toxici rezultaţi din metabolizarea unor medicamente. Acţiunea antilitiazică este şi ea pusă în evidenţă şi este determinată de stimularea epiteliului renal şi de creşterea cantităţii de urină eliminată.
Ameliorează bolile de inimă
Îmbunătăţirea semnificativă a stării de sănătate a bolnavilor cardiaci cărora li s-au administrat seminţe sau ulei de Negrilică este consecinţa activării unor mecanisme specifice: reducerea nivelului seric al glucozei, prolactinei, trigliceridelor şi colesterolului, creşterea numărului de hematii şi de leucocite, precum şi a hemoglobinei, relaxarea miocardului şi reducerea ritmului cardiac etc.
Este un bun antiinflamator
Fitocomplexul din seminţele şi uleiul gras obţinut din acestea şi, în primul rând, thymoquinona au dovedit un real şi puternic efect antiinflamator în caz de encefalomielită, colită, peritonită, edeme sau artrită reumatoidală prin supresarea prostaglandinelor şi a leucotrienelor care acţionează ca mediatori proinflamatori.
Calmant pentru sistemul nervos
Uleiul din seminţe exercită efect calmant şi anestezic asupra sistemului nervos central. Saponinele, chiar dacă nu li se cunoaşte pe deplin modul de acţiune, determină efect antidepresiv şi antimigrenos manifestat, indirect, prin îmbunătăţirea duratei şi a calităţii somnului.
Antioxidant puternic
Acţiunea de neutralizare şi de eliminare a radicalilor liberi de oxigen este pusă pe seama acizilor graşi esenţiali şi thymoquinonei din uleiul obţinut din seminţele plantei.
Combate bacteriile periculoase
Uleiul s-a dovedit extrem de eficient împotriva unor bacterii periculoase şi, în general, rezistente la mijloacele terapeutice clasice (antibiotice şi alţi agenţi chimioterapeutici): Vibrio cholerae, Escherichia coli, Shigella sp., Streptococcus mutans (responsabil de apariţia cariilor dentare), Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, precum şi împotriva unor ciuperci patogene (Candida albicans, Aspergillus sp., Curvularia lunata).
Concluzia oamenilor de ştiinţă este că Negrilica sprijină şi menţine sistemul imunitar al persoanelor sănătoase şi contribuie la refacerea acestuia la persoanele cu imunitatea compromisă (măreşte rezistenţa la boli prin creşterea nivelului prostaglandinelor şi interleukinei, având efect imunostimulator şi imunomodulator).
(Continuare în nr. 4 al revistei)
Dr. ing. Radu STOIANOV
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare-I.B.A., Bucureşti
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2011
copyright lumeasatului.ro