Pentru o agricultură mai „curată“
În urmă cu 30 de ani, acesta a fost punctul de plecare a societăţii Original Process în elaborarea şi fabricarea produselor sale atât din domeniul animal cât şi din cel vegetal. Societate familială, stabilită în nordul Franţei, aceasta a câştigat, datorită metodei sale de fabricare, unică în lume de altfel, „Premiul pentru tehnologie inovatoare“.
În domeniul animal a elaborat produse pe bază de cereale germinate, obţinute prin fermentaţie lactică, cum este de exemplu MICRONIL – disponibil în varianta pudră şi lichid – care au ca obiectiv prevenirea şi tratarea patologiilor digestive cauzate de stres (schimbări de alimentaţie, condiţii climatice, transport... etc.). Aceste produse reprezintă chiar o alternativă la utilizarea antibioticelor!
Cât priveşte partea vegetală, de o apreciere deosebită se bucură FLORAVIT, un produs natural lichid compus din aminoacizi care ajută la creşterea cu până la 20% a procentului de clorofilă din plante, stimulând astfel procesul de fotosinteză pentru un randament mai bun cu 10%-15% şi o calitate mai bună a produselor dată de omogenitate, calibru, prezentare, colorit şi nu în ultimul rând, de gust. În acelaşi timp ajută la o rezistenţă mai bună a plantei în lupta cu agresiunile exterioare, condiţiile climatice şi patogeni, permiţând totodată reducerea gradului de utilizare a pesticidelor. Produsul FLORAVIT este utilizabil şi în agricultura ecologică conform certificării Ecocert Franţa-Romania.
Societatea Original Process se adresează mai nou şi agricultorilor români, în special celor cu orientări spre o agricultură „curată“! Pentru a vă convinge de eficacitatea produselor care, în colaborare cu OJCA Vrancea, au fost testate pe diferite culturi cum sunt cerealele, pomii fructiferi, legumele, viţa-de-vie, vă invităm să vă consultaţi şi cu specialiştii din cadrul institutelor – INCDA Fundulea (dr. ing. Ion Toncea), SCDVV Bujoru (dr. Ing. Cristina Simion). Rezultate concludente au mai fost obţinute şi în cadrul Uniunii de Ramură a Cooperativelor Vitivinicole din România.
În actualitate Tratamentele de primăvară
Grâul şi orzul sunt culturi sensibile la boli şi dăunători. Din acest motiv, trebuie aplicate tratamente pentru a evita pierderile de producţie. Dacă se aplică trei tratamente se obţine o calitate superioară a grâului, pentru că planta rămâne verde mai mult timp, aproximativ o săptămână, perioadă în care bobul acumulează mai mult, este de părere ing. Alexandru Porumb, consilier tehnic la SC Snack Occident, o fermă agricolă vegetală care dispune de 980 ha în comuna Ştefăneşti, din judeţul Ilfov. Totodată, el însuşi este administratorul unei ferme cu 350 ha în comuna Herăşti, judeţul Giurgiu.
Trei la o singură trecere
„În februarie, la desprimăvărare, împrăştiem 150-200 kg/ha de uree sau azotat de amoniu, în funcţie de teren şi de ce găsim pe piaţă. La sfârşitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie, când au apărut buruienile, trebuie dat un erbicid. În acelaşi timp, aplicăm un fungicid împotriva bolilor şi un îngrăşământ foliar. Toate trei, la o singură trecere. Apoi, când apare spicul, este necesar un nou tratament, cu fungicid şi insecticid împotriva ploşniţei. Aceasta-i tehnologia noastră. Unii fac trei tratamente, alţii, nici măcar unul singur“ – a declarat Porumb pentru Lumea satului.
În toamnă, la niciuna dintre cele două ferme nu s-a folosit îngrăşământ. Normal ar fi fost necesare 100-150 kg/ha de NPK 18-46-0 sau 12-52-0, dar nu au fost bani. „Din păcate, toamna nu ne finanţează nimeni, aşa cum se întâmplă primăvara, când ni se dau îngrăşăminte, pesticide, cu plata la recoltare sau cel mult cu un avans de 20% şi restul la recoltare“, a spus consilierul tehnic.
Fără arătură şi fără scarificare
Vechea tehnologie de cultură recomanda arătură şi discuit. Noile tehnologii propun scarificarea solului sau chiar numai discuirea, dacă în brazdă se pune grâu sau orz după floarea-soarelui ori porumb. Conform specialistului, scarificarea şi discuirea au avantajul că nu scot din adâncime rezerva de seminţe de buruieni din sol, pentru că nu răstoarnă brazda. Astfel, gradul de îmburuienare este mai redus, pentru că la suprafaţă rămân numai buruienile care au fost combătute chimic. În cazul arăturii, plugul răstoarnă brazda, iar seminţele ajunse la suprafaţă încolţesc imediat. „În toamnă, pe unele sole, am folosit metoda fără arătură şi fără scarificare, când am însămânţat grâu după floarea-soarelui, iar terenul a rămas afânat. În această situaţie, pământul a fost lucrat numai cu discul mare. Însă, în anul următor aratul este obligatoriu.
Spre deosebire de rapiţă, unde am discuit de două ori, la grâu este suficient un singur disc sau combinator. La grâu şi orz nu este nevoie de o pregătire a terenului la fel de bună ca la rapiţă, pentru că sămânţa este mai mare şi se seamănă la adâncimea de 3-4 cm. Din acest motiv, nu este neapărat necesară o tăvălugire pentru fixarea seminţei, cum se face la rapiţă“ – a declarat inginerul.
Alternanţa lucrărilor este următoarea: un an arat, un an scarificat, un an discuit cu discul greu. Pregătirea solului s-a făcut în perioada 20 septembrie – 20 octombrie, urmată imediat de însămânţare. În cultură se folosesc soiuri de grâu străine şi româneşti, cum ar fi Boema, Alex, Dropia şi Delabrad, care, în opinia lui Alexandru Porumb, sunt mai bine adaptate la noi şi dau producţii mai mari.
Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2010
copyright lumeasatului.ro