Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Importurile - aproape jumătate din carnea de porc

Efectele crizei prin care trece o parte a zootehniei româneşti încep să se facă simţite tot mai acut. Aflate sub spectrul falimentului, tot mai multe ferme încep să-şi închidă porţile. Numai anul trecut au dat faliment aproximativ 200 de ferme specializate pe creşterea porcilor. Motivele pentru această stare de fapt sunt cunoscute: lipsa unor subvenţii corespunzătoare, care să le asigure un minim echilibru pe piaţă, preţul mare al furajelor, isteria provocată de apariţia dioxinei, dar şi diferitele modalităţi de eludare a legii TVA-ului.

Pe panta declinului

Anul 2010 a fost unul fatidic pentru sectorul de creştere a porcinelor, lucru care s-a văzut, în primul rând, în scăderea efectivelor de animale. Potrivit statisticilor, la sfârşitul anului trecut România a înregistrat o scădere de un milion de capete faţă de anul 2002. În fermele familiale, efectivul total de porcine a scăzut cu 39 mii de capete faţă de anul 2009.

La nivelul societăţilor comerciale şi al asociaţiilor, lucrurile au fost ceva mai echilibrate, în anul 2010 având loc o creştere cu 253 mii capete faţă de anul 2008 şi cu 81 mii capete faţă de anul 2009.

În ceea ce priveşte efectivul total de scroafe, statisticile arată că în anul 2010 acesta a scăzut cu 7 mii capete faţă de anul 2009. În acest sector cea mai puternică lovitură au primit-o societăţile comerciale şi asociaţiile care au înregistrat o scădere a numărului de scroafe de 10 mii capete faţă de anul 2009. Fermele familiale s-au confruntat şi ele cu o reducere a scroafelor, dar este vorba doar despre 1.000 capete faţă de anul 2008 şi de o creştere de 3 mii capete faţă de anul 2009.

Restrângerea efectivelor de reproducţie a avut ca rezultat o descreştere a numărului de purcei obţinuţi. Producţia totală în anul 2010 înregistrează scăderi faţă de anul 2008 cu 160 mii capete, iar comparativ cu 2009 s-au obţinut cu 125 mii capete mai puţin.

Piaţa cărnii de porc, pe mapamond

- Pe locul cinci în topul celor mai mari importatori de carne de porc la nivel mondial se află Rusia. Cantitatea de carne importată nu a cunoscut oscilaţii mari între 2009 şi 2010, singura diferenţă constituind-o ţările furnizoare. În anul 2010, Rusia a importat 650.000 capete porcine, faţă de 1.043 milioane în anul 2010. Autorităţile ruse speră totuşi într-o reducere a importurilor în favoarea dezvoltării industriei locale.

- Una dintre efectele crizei mondiale s-a resimţit în Coreea de Sud, unde s-a înregistrat reducerea efectivelor de porcine cu 30%. Acest lucru a atras cu sine creşterea importurilor. Pentru a suplini acest deficit, statul a aprobat la începutul anului 2011 un contingent de 100.000 tone carne de porc pentru care să nu fie achitate taxe vamale.

- Asemeni fermierilor europeni, şi crescătorii de porci din Statele Unite ale Americii se confruntă cu probleme. Preţurile mari ale furajelor au determinat pierderi în acest sector, chiar dacă anul 2010 a fost unul prolific, iar fermierii au câştigat, în medie, 10,25$/cap porc.

În ceea ce priveşte estimările pentru 2011, acestea par a fi bune, mai ales dacă ţinem seama că în primele două luni ale acestui an preţul cărnii de porc în SUA a crescut cu peste 18%. Principalele ţări spre care este orientat exportul sunt cele din zona Pacificului şi Mexicul.

- În ţările precum Brazilia, care a adoptat o industrie integrată de creştere a porcinelor, costurile de producţie sunt în general mai mici şi implicit rentabilitatea afacerii este mai sigură.

Totuşi, abilitatea producătorilor din această ţară de a concura pe anumite pieţe este limitată, deoarece Brazilia nu este recunoscută de către alte state ca ţară indemnă de febră aftoasă. Analiştii în domeniu estimează că Brazilia îşi va extinde exportul de carne de porc către ţările din Asia, Argentina, Japonia şi Coreea de Sud.

Starea producţiei şi a consumului

Producţia totală de carne de porc realizată în anul 2010 este mai mică cu 58,60 mii tone faţă de anul 2009. Valorificarea producţiei de carne în 2010 s-a făcut astfel (mii tone carne în viu):

• 34% a fost consum familial (faţă de 42% în 2009);
• 14% livrări direct pe piaţă (faţă de 13% în 2009);
• 52% livrări la unităţi specializate şi autorizate sanitar-veterinar (faţă de 45% în sem. I 2009).

Producţia totală de carne realizată de societăţile comerciale la sfârşitul anului 2010 a fost mai mare faţă de anii 2008 şi 2009, respectiv cu 34 mii tone şi cu 16 mii tone.

Românii consumă, în medie, 30 kg carne de porc, dintre care 13 kg provin din import.

Previziuni

Dacă este să ţinem seama de analiza specialiştilor în domeniu, efectele veniturilor reduse substanţial în anul 2011 se vor face simţite anul viitor, când este posibil ca producţia de porcine să suporte o nouă cădere. Cu toate acestea, previziunile pe termen lung sunt de bun augur şi subliniază o evoluţie a efectivelor de animale şi o creştere treptată în ceea ce priveşte consumul de carne de porc/locuitor.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

Vizualizari: 760



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI