Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

IMM-urile, 70% din PIB

• Invitatul ediţiei, prof. dr. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private din România.

G.V.: Întotdeauna m-am întrebat ce este mai avantajos pentru o ţară. Să aibă întreprinderi mari, coloşi industriali sau să meargă pe cele cu puţini salariaţi şi care pot fi mai uşor conduse în acest mod?

O.N.: Soluţia cea mai bună este aceea de echilibru. Ideal pentru o ţară este să aibă un număr cât mai mare de IMM-uri care să creeze fundalul economic din care să apară un număr cât mai mare de întreprinderi mari. Între cele două categorii există o relaţie de complementaritate. Spre exemplu, faptul că România are numai 26 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, faţă de media europeană de 64 de IMM-uri, se reflectă şi în aceea că avem o proporţie de aproximativ două ori şi jumătate mai mică de firme mari decât media europeană.
Motivaţie

G.V.: Domnule profesor, de ce ar fi interesat statul să aibă un număr cât mai mare de IMM-uri ?

O.N.: Statul are nevoie de un număr cât mai mare de astfel de întreprinderi pentru că ele reprezintă sursa principală de venit naţional, de valoare adăugată şi de locuri de muncă. În momentul de faţă, peste 70% din PIB şi aproape 50% din exportul României sunt produse direct şi indirect de către IMM-uri. Ele au devenit coloana vertebrală a economiei româneşti. În plus, ele valorifică oportunităţile locale, întrucât sunt foarte multe cereri pentru anumite produse, lipsuri în anumite zone, unde nu este nici economic nici fezabil să creezi o firmă mare.

Birocraţia şi multe altele

G.V.: Acum şi întrebarea inversă. Sprijină statul crearea şi mai apoi funcţionarea acestora?

O.N.: Dacă ne uităm la evoluţia fenomenului antreprenorial şi a economiei româneşti din ’90 până astăzi, putem spune că trendul a fost pozitiv. Cu toate că decalajele faţă de media europeană sunt încă mari, acest lucru s-a simţit. Statul însă nu a oferit sprijin suficient. Anchetele realizate de noi din 2002 încoace ne-au arătat că peste două treimi dintre întreprinzători apreciază mediul creat prin contribuţia factorilor politici şi administrativi din România ca defavorizant. Acest lucru arată că statul are foarte mult de făcut. Birocraţia este prima chestiune care-i înnebuneşte, apoi urmează corupţia.

Problemele mari ar fi trei

G.V.: Care este principala suferinţă pe care o au în acest moment de criză IMM-urile?

O.N.: Trei sunt marile probleme. Prima o reprezintă finanţarea, care s-a blocat, şi există deficienţe majore în obţinerea lichidităţilor pentru continuarea activităţii. A doua este cererea, care pentru numeroase produse a scăzut, atât la intern cât şi la extern. Şi culmea, în al treilea rând, multe firme au probleme din cauza statului. Firmelor care nu şi-au putut plăti la termen impozitele la bugetul statului – şi mă refer în special la cele care până la declanşarea crizei au fost bune platnice – statul le-a blocat conturile.

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 800֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI