Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Guvernanţii - corigenţi la responsabilitate

La începutul lunii august, în staţiunea Mamaia din Constanţa a avut loc Adunarea Generală Extraordinară a Asociaţiei Comunelor din România.

Consiliul Director al Asociaţiei, împreună cu primarii din principalele comune şi zone ale României, a dezbătut probleme de natură statutară şi a analizat situaţiile noi, dificile, care au intervenit în viaţa satului românesc în perioada actualei guvernări.

Preşedintele este peste tot!

Cea mai importantă parte a lucrărilor avea să fie, conform programului, întâlnirea cu miniştrii cabinetului Boc. Dar primarii aveau să aibă parte cel puţin de două surprize: una plăcută, alta înjositoare.

Dezbaterile, în condiţiile excepţionale de la Pavilionul Expoziţional Mamaia, au debutat cu participarea unui invitat special: Preşedintele României, Traian Băsescu.

Domnia sa a ţinut să-i salute pe cei peste 200 de participanţi şi să confirme faptul că ceea ce vor hotărî în acest forum va fi esenţial pentru modul în care se va realiza autonomia administraţiei locale.

În opinia Preşedintelui României, modul în care administraţiile locale îşi pot exercita autonomia mai convingător pentru comunitate ţine de două elemente esenţiale: creşterea capacităţii administrative şi a autonomiei financiare.

Referindu-se la Legea administraţiei locale, Preşedintele Traian Băsescu este de părere că „nu are nevoie de prea multe modificări“; „poate la Legea finanţelor publice locale“.

Precizând că este la curent cu „Proiectul Pactului Naţional pentru Autonomie Locală“ şi „Agenda Comunelor din România“, Şeful Statului a ţinut să atragă atenţia că este bine ca şi consilierii locali să fie aleşi nominal. Iar un lucru pe care îl consideră important este ca „primarul să nu conducă lucrările Consiliului Local“, deoarece ar fi un pas înapoi în ceea ce priveşte democraţia: „Lăsaţi executivul executiv, legislativul local, legislativ local!“

În cea de-a doua zi a lucrărilor Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, primarii, consideraţi de Preşedintele României „cea mai puternică forţă politică a României“, au readus în discuţie faptul că, deşi România este rurală în proporţie de 78%, deşi teoretic lumea satului este speranţa evoluţiei economice favorabile a ţării, se află într-un moment dramatic al existenţei.

Dintre „vocile“ autorizate care s-au făcut auzite în plenul lucrărilor, ilustrând modul deschis al discuţiilor care au avut loc, o nominalizăm pe doamna Nuţi Roşu, primar al comunei Făcăieni, judeţul Ialomiţa.

„Guvernanţii au profitat de bunul simţ al primarilor. Noi nu avem sindicate, nu am ieşit în stradă să ne câştigăm demnitatea prin greve şi atunci s-a profitat.
Eu sunt şi membru în comitetul regiunilor de la Bruxelles, acolo mă întâlnesc cu primari din alte ţări ale Europei şi văd diferenţa: este enormă.“

În finalul lucrărilor, preşedintele ACOR, domnul Emil Drăghici, împreună cu doamna Mariana Gâju, preşedinte ACOR – filiala Constanţa, a propus ca imediat ce Parlamentul României îşi reia lucrările, câte cinci primari, din fiecare judeţ al României, să participe la lucrări pentru a putea prezenta problemele pe care le are administraţia publică locală. Propunerea a fost acceptată.

Declaraţie publică

La încheierea lucrărilor Adunării generale în sesiune extraordinară, precum şi ale Consiliului director, în şedinţa ordinară pe semestrul II/ 2009, participanţii la lucrări îşi exprimă regretul că ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ CENTRALĂ nu a răspuns invitaţiei la un dialog deschis cu cei 200 de primari, reprezentanţii celor 2.833 de comune ale României, constituiţi în Asociaţia Comunelor din România, asociaţie care reprezintă principalul fundament al oricărui regim democratic.

Solicitarea noastră a fost în strictă concordanţă cu prevederile constituţionale, în sensul că administraţia publică centrală veghează la buna funcţionare a autorităţilor publice.

Problemele administraţiei publice locale supuse atenţiei sunt:

- nerealizarea descentralizării financiare;
- lipsa de consultare a structurilor asociative în adoptarea legilor;
- încălcarea autonomiei locale;
- salarizarea corespunzătoare a funcţionarilor publici în revederea accesării fondurilor europene.

Din acest punct de vedere, chiar putem constata că primarii anului 2009 sunt sub demnitatea celor de dinaintea anului 1989 şi aceasta „graţie“ DEMOCRAŢIEI bazate pe principiul DESCENTRALIZĂRII!

- dreptul de a decide în structurile lor administrative interne;
- consultarea autorităţilor publice locale în planificarea şi luarea deciziilor în problemele care le privesc direct;
- modificările legislative în domeniul învăţământului preuniversitar rural şi sănătate să aibă loc numai în urma consultării Asociaţiei Comunelor din România;
- gestionarea programelor privind investiţiile de infrastructură;
- aplicarea de urgenţă a măsurilor financiare privind asigurarea de la bugetul de stat a sumelor necesare pregătirii şi cofinanţării proiectelor.

Pagini realizate de Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 562



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI