Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Gripa care vine

Gripa este o infecţie respiratorie acută virală, care afectează căile respiratorii.

Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă, dar boala poate să apară şi în alte anotimpuri. Numele de gripă vine de la cuvântul „grippe“, care în limba franceză - dialectul franc – înseamnă a apuca, a inhala.

Transmiterea

Gripa se transmite pe cale aeriană de la omul bolnav la cel sănătos. Toamna înlesneşte răspândirea bolii în rândul întregii populaţii, ajungându-se uneori la epidemii.

Virusul gripal trăieşte şi în afara corpului uman, iar tusea şi strănuturile sunt responsabile pentru răspândirea sa. Dacă inspirăm aerul care conţine particule din tusea sau strănutul unei persoane infectate, este foarte posibil să ne îmbolnăvim şi noi.

Infecţia începe prin inflamaţia căilor respiratorii superioare: nas şi gât. În cazurile în care virusul coboară şi ajunge la plămâni, gripa poate degenera în bronşite, pneumonii şi chiar insuficienţe respiratorii.

Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale răceli, dar şi de simptomele altor infecţii respiratorii. De obicei, simptomele gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid. Practic, gripa se transmite direct prin tuse şi strănut, iar indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă) cu virusul gripal.

Semnele de manifestare

Boala începe brusc, cu febră mare, frisoane, stări de slăbiciune şi oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă tot timpul, dureri musculare, dureri de cap, dureri oculare şi roşu în gât, răguşeală până la pierderea vocii şi lipsa poftei de mâncare.

Măsuri urgente. În caz de îmbolnăvire prin gripă, se impune luarea şi respectarea următoarelor măsuri:

• bolnavul se va izola de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită, 24-26 grade Celsius);
• persoanele care îngrijesc bolnavul trebuie să folosească mască;
• bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut;
• bolnavii sau suspecţii de gripă nu vor fi vizitaţi.

După vindecare, este posibil ca starea de slăbiciune, oboseală şi tusea să mai dureze până la 3 săptămâni.

Prevenire

Îmbolnăvirea prin gripă poate fi prevenită dacă:

• evitaţi aglomeraţiile şi contactul cu persoanele bolnave;
• vă acoperiţi gura şi nasul atunci când tuşiţi sau strănutaţi şi aruncaţi apoi batistele la gunoi;
• spălaţi bine mâinile cu săpun, mai ales după ce strănutaţi sau tuşiţi.

Dacă nu aveţi o batistă la îndemână, este recomandat ca atunci când tuşiţi sau strănutaţi să folosiţi manşeta hainei sau umărul acesteia, pentru că virusul se transmite mai ales prin salivă; dacă strănutăm în palme şi suntem bolnavi, în momentul în care dăm mâna cu altcineva am putea transmite infecţia.

Importanţa vaccinării

Vaccinarea anti­gripală în timp util este metoda cea mai eficientă de prevenire. Vacci­narea trebuie făcută anual, deoarece virusul gripal circulant se modi­fică de la un an la altul. Vaccinul se administrează numai sub supraveghere medicală

Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Medicii recomandă vaccinarea anuală atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii ce prezintă o formă severă de astm. Cu toate că este recomandat pentru toată populaţia, există anumite categorii pentru care vaccinul antigripal este mai mult decât indicat:

• pentru copiii care au mai mult de 6 luni şi se confruntă cu un astm sever;
• pentru adolescenţii astmatici;
• pentru femeile astmatice însărcinate;
• pentru femeile astmatice care anticipează apariţia sarcinii pe durata iernii.

Persoanele care trebuie să se vaccineze sunt:

• perso­nalul medical sau infirmierii care au contact permanent cu bolnavi;
• adulţii şi copiii cu probleme cardiace sau pulmo­nare;
• adulţii şi copiii cu diabet, probleme renale, anemie sau sistem imuno-deficitar;
• femeile însărcinate cu risc crescut pe durata sarcinii;
• copiii aflaţi în tratament prelungit cu aspirină şi persoanele peste 65 de ani.

Tratamentul

Formele comune de gripă se tratează la domiciliu, în condiţii de izolare, cu repaus la pat. Odihna este foarte importantă. Bolnavilor li se vor administra antitermice, calmante ale tusei, preparate care scad secreţia şi diminuează obstrucţia nazală.

Este importantă hidratarea organismului, bolnavii vor consuma multe lichide sub formă de  ceaiuri calde şi sucuri din fructe. Este indicat consumul de fructe (în special citrice) şi legume proaspete care conţin vitamina C.

Dr. Marius Pîrcioagă, director coordonator
Direcţia de Sănătate Publică Bihor
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 615֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI