Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Grădina Zmeilor, un loc feeric în ţinutul Sălajului

Întrebam zilele trecute printre prieteni ce destinaţie de vacanţă mi-ar recomanda anul ăsta. Grădina Zmeilor de lângă Gâlgăul Almaşului din judeţul Sălaj, a venit la un moment dat o propunere. Mărturisesc că nu auzisem de acest loc. Nu ştiam nimic despre el. Nici cum arată, nici cum ajungi acolo.

Am aflat, vă spun şi dumneavoastră: Grădina Zmeilor este o mirifică şi paşnică locaţie, care nu are nimic de-a face cu personajele de poveste care îi dau numele. Adică nu vin zmeii în fapt de seară şi pun de-o fiertură cu carne de om, ajuns pe meleagurile lor din cine ştie ce întâmplare.

Haotica adunătură

Locul este o rezervaţie geologică, în a cărei componenţă intră nişte stânci cu forme ciudate. Explicaţia pentru bizarele pietre este că ele s-au format de-a lungul timpului prin desprinderea unor blocuri din dealul Închieturi de alături. Neoprite de nimic, bucăţile s-au rostogolit până la pârâul Dosului.

S-au măcinat între ele, le-a mai ros şi apa, a mai fost şi faptul că înseşi compoziţia lor, o gresie relativ slab cimentată, cu pietriş şi conglomerate, e una nu foarte rezistentă la fenomene naturale. Au mai fost şi vânturile şi ploile, care în timp au iţit în aceste locuri forme de coloane, stâlpi, ciuperci, metereze, poduri. Unele ajung la 12,15 metri şi, după cum spun cei care le-au vizitat, pot fi uşor escaladate.

Legende de mii de ani

Bizarele blocuri de piatră au, pe lângă explicaţia ştiinţifică, şi o legendă. Se spune că fiecare formaţiune reprezintă ceva: un pod, care a fost „conservat“ din cauza răutăţii unor oameni, o ciupercă uriaşă – pentru dimensiunile fireşti ale acesteia - pe care ar fi scăpat-o din mâini nişte vietăţi la fel de mari, chiar un chip de fată.

Despre aceasta din urmă - care, după cum spun cei care ştiu, nu mai există la acest moment, fiind distrusă recent de nişte inundaţii mai serioase – legenda afirmă că ar fi întruchipat o fată pe care mama ei ar fi blestemat-o din cauză că vorbea prea mult. „Să te faci stană de piatră dacă mai trăncăni şi să taci ca piatra!“. Şi fata a tăcut... Ca stana de piatră în care s-a transformat.

Se spune că avea pe umăr cofa cu apă cu care se întorcea de la unul dintre izvoarele cu apă termală din jurul satului. Ca să-i ducă mamei care a blestemat-o, aflată la grea suferinţă de oase! Mă înfior de aşa mamă şi de aşa putere malefică a vorbelor ei.

Cum ajungem

Grădina Zmeilor se găseşte între Jibou şi Cluj, mai aproape de Jibou, şi se ajunge aici pe DN1G. La ciudăţeniile numite „zmei“ se ajunge pe un drum îngust, pe partea stângă a şoselei dinspre Cluj spre Zalău şi este doar pietruit, nu asfaltat. În incinta obiectivului turistic există poteci care te duc dintr-un capăt într-altul.

Pentru că urcuşul nu e abrupt, turiştii pot veni aici oricând, în orice anotimp. În zonă, una liniştită şi frumoasă, mai există şi două izvoare sărate, dar şi unele termale. De asemenea, se mai pot vizita şi bisericuţele vechi, din lemn, care au fost restaurate de autorităţi în vederea primirii turiştilor de pretutindeni.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 1080



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI