Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Giardioza, o parazitoză care afectează animalele tinere şi copiii

Giardioza este o flagelatoză digestivă produsă de mai multe specii din genul Giardia, care afectează mai ales tineretul unor specii precum căţei, pisici, miei, iezi, iepuri, păsări de colivie şi se manifestă prin sindrom diareic. Diferitele specii de giardii pot să treacă de la o specie la alta. Deoarece se poate transmite şi la om este considerată zoonoză. Parazitul este unicelular, iar în dezvoltarea sa trece prin două stadii: vegetativ şi chist.

Formele vegetative se găsesc în organismul animal, dezvoltându-se în intestinul subţire, mai ales în duoden, jejun, dar şi în colon, iar la om în duoden şi canalele biliare.

Formele chistice reprezintă forme de rezistenţă ale parazitului în mediul extern, constituind elemente de infestare.

Sursele de contaminare sunt reprezentate de animalele bolnave sau purtătoare de giardii, inclusiv omul, care elimină oochişti în mediul extern, putând contamina apa, furajele, adăposturile. Aceştia se menţin timp îndelungat în adăposturile neigienizate.

Contaminarea animalelor se face prin ingerarea chisturilor, dar şi a formelor vegetative odată cu furajele sau apa de băut. Menţinerea şi transmiterea bolii sunt favorizate de animale vectoare ca: şoareci, şobolani sau diverse insecte. Copiii se pot infesta prin intermediul mâinilor murdare în urma contactului cu animalele infestate sau de pe terenurile de joacă.

Simptome – de obicei în giardioză, semnele clinice la animale sunt şterse, animalele slăbind progresiv, organismul lor fiind sărăcit în aminoacizi, vitamine (A, D, B12), ioni de fier şi calciu. Când se manifestă, se caracterizează prin tulburări digestive, cu diaree, deshidratare şi inapetenţă. La copii evoluţia bolii este evidentă, manifestându-se prin greaţă, vomă, balonament abdominal, diaree, dureri de cap. Simptomele nu dispar la terapia cu antibiotice, fiind un indiciu caracteristic al bolii.

Diagnosticul de certitudine în giardioză se pune prin examenul de laborator al fecalelor proaspete. Se recomandă ca aceste examene să se repete de 2-3 ori, având în vedere că eliminarea chiştilor prin fecale este periodică, fiind determinată de ciclul biologic al acestora.

Profilaxia se realizează prin măsuri generale privind respectarea condiţiilor de igienă din adăposturi şi de nutriţie. Se vor efectua periodic dezinfecţii cu DECONTAMINOL, CATIOROM; dezisecţii cu ROMPARASECT 5% şi ROMPARASECT FORTE; deratizări cu RATITOX, RODEXIT sau BRODIOTOP.

Tratamentul se face cu produse ca ROMETRONIDAZOL, ENTEROGUARD, COLUMBOVIOFORT. La câine şi pisică se recomandă şi utilizarea asociată a produselor pe bază de albendazol, praziquantel sau pyrantel precum: PARACAN, ROMBENDAZOL SUPER, TOTAL.

Terapia specifică se va asocia cu lichide rehidratante şi tonice generale – PERFUZOL, MULTIVITAROM, VITAMINA B1-B6, VITAMINA AD3E, CALCIU GLUCONIC.

Dr. Viorica CHIURCIU, Doctor în ştiinţe medical-veterinare
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 1583֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI