Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Fortificaţi-vă organismul prin fructe şi legume

Natura are întotdeauna resursele necesare vindecării sau ameliorării bolilor omului. Important este doar să ştim unde să găsim aceste resurse curative.

Cura cu sfeclă roşie

Una dintre afecţiunile pentru care se foloseşte sfecla roşie este tensiunea arterială. Pentru a obţine preparatul din sfeclă aveţi nevoie de 100 g de rădăcini tuberizate, care vor fi rase şi puse la macerat în 500 ml apă. În timpul macerării, care va dura aproximativ două ore, este foarte important ca recipientul în care este pus preparatul să fie păstrat la temperatura camerei. Modul de administrare este oral şi presupune consumarea la fiecare masă a trei sferturi din preparatul obţinut.

Sfecla roşie mai are un rol important şi în tratarea unor afecţiuni ce ţin de aparatul respirator. În aceste situaţii este recomandat sucul, care se consumă zilnic, înainte de masă pe o perioadă de o lună. Doza recomandată este de 100-250 ml, cantitate ce poate fi administrată în trei reprize. Este foarte important de ştiut că sfecla roşie are în componenţă cantităţi ridicate de zaharuri, motiv pentru care nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet.

Pătrunjelul, un medicament verde

O plantă nelipsită din bucă­tăria gospodinelor este şi pătrunjelul, care se dovedeşte a fi la fel de benefic în fitoterapie, precum şi în prepararea bucatelor.

Efectele terapeutice cele mai semnificative pe care le are pătrunjelul se manifestă în tratarea astmului bronşic şi în eliminarea crizelor specifice acestei boli.

Fiecare componentă a acestei a plante este valorificată în felul următor: seminţele şi frunzele uscate se prepară sub forma unei infuzii, vreme de aproximativ 20 de minute. Pentru o cană cu acest preparat sunt necesare două linguriţe. Se recomandă consumarea unei căni pe zi.

Rădăcinile pătrunjelului sunt şi ele folosite în tratarea aceleiaşi afecţiuni, doar că sunt recoman­date sub forma decoc­tului. Pentru obţinerea lui aveţi nevoie de 20 g de rădăcini, care sunt fierte în două sferturi de litri de apă, aproximativ 20 de minute. Întreaga cantitate obţinută se consumă într-o singură zi.

Să ne tratăm cu gutuile gustoase

Fructele şi seminţele de gutui au proprietăţi emoliente conferite de mucilagiile ozonurice. Proprietăţi benefice organismului uman au şi florile acestui pom fructifer. Ce-i drept, vremea florilor de gutui a trecut, dar încă mai puteţi folosi frunzele şi seminţele fructului, componente ce sunt recomandate în tratarea tusei convulsive. Atât în cazul frunzelor cât şi al florilor se recomandă prepararea sub forma infuziei. În acest caz, aveţi nevoie de 30 g la un litru de apă, amestec care va fi infuzat aproximativ 20 de minute.

Seminţele vor fi supuse aceluiaşi procedeu, cu menţiunea că pentru o cană este necesară doar o lingură. Timpul de infuzare în cazul lor este de 15 minute. Pentru toate cele trei compo­nente ale gutuiului tratamentul de administrare este acelaşi şi presupune consumarea la intervale regulate a trei căni pe zi. Pentru tratarea şi ameliorarea afecţiunilor precum laringită, faringită şi amigdalită este indicată gargara cu suc sau decoct. Pentru obţinerea celui din urmă aveţi nevoie de o gutuie mare, tăiată în felii şi pusă la fiert într-un litru de apă. Se lasă la fiert până ce cantitatea iniţială va scădea la jumătate.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 624֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI