Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Flora ţării: cum valorificăm acest tezaur?

La expoziţiile şi târgurile cu produse ecologice sau tradiţionale, un stand atrage cu deosebire atenţia vizitatorilor. Este cel al societăţii comerciale Farmacia Naturii, un loc unde, ne spune doamna dr. ing. Iuliana Barbu, redescoperim binefacerile care există în fiecare plantă.

Fermele de plante medicinale nu au dispărut încă

Înfiinţată în 2001, unitatea băcăuană are ca obiect de activitate producţia biologică de plante medicinale, aromatice, grâu şi soia biologice. La circa 40 km de Bacău, într-o zonă puţin poluată, sunt cultivate pe 40 ha zeci de plante: melisă, lavandă, isop, busuioc etc. De altfel, de doi ani Farmacia Naturii livrează Patriarhiei plante pentru Sfântul şi Marele Mir.

În cele două magazine proprii din Bacău, dar şi în farmacii din Piatra-Neamţ, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Galaţi, precum şi prin intermediul unui magazin on-line, Farmacia Naturii pune la dispoziţia consumatorilor ceaiuri eco simple, amestecuri bio pentru diferite afecţiuni, saltele terapeutice, produse de alimentaţie naturală, suplimente nutritive pentru diverse afecţiuni care, subliniază doamna dr. Iuliana Barbu, sunt deosebit de solicitate. Un loc important în activitatea firmei îl constituie cercetarea, care vizează studiul diversităţii biologice şi ecologice a speciilor de plante perene şi reconsiderarea utilităţii lor în medicină şi alimentaţie. De asemenea, se studiază combaterea biologică a dăunătorilor din culturile agricole. Sigur, domeniile cercetării sunt diverse. Să mai subliniem că unitatea oferă consultanţă în domeniul fitoterapiei prin intermediul tuturor celor 15 specialişti biologi, chimişti, ecologi.

- Există, cel puţin în ultima vreme, o acerbă concurenţă în domeniu. Tot mai multe firme oferă produse ecologice şi naturiste.

- E adevărat, dar trebuie să subliniem faptul că tot ceea ce noi oferim consumatorilor este certificat ecologic. Aş mai aminti cititorilor că la unitatea noastră toate planele din cultura ecologică, de pildă, sunt fertilizate numai cu îngrăşăminte organice şi le tratăm împotriva dăunătorilor cu…  ceaiuri, soluţii, tincturi pentru a nu vătăma substanţele active pe care le conţin.

- Cantităţile de plante culese şi valorificate astfel de aici sunt suficiente?

- Nu, şi de aceea mai recoltăm şi din flora spontană, pe un areal bine delimitat de o firmă de inspecţie în domeniu. Condiţia e ca terenul respectiv să nu fie stropit de minimum cinci ani, fapt atestat de primăriile locale şi de direcţia silvică.

Un lanţ încheiat

Farmacia Naturii colaborează cu Staţiunea de Dezvoltare şi Cercetare pentru Legumicultură Bacău, unde se află poligonul de agricultură ecologică, singurul din România. Rezultatele activi­tăţii de cercetare sunt ilustrate prin numărul mare de articole publicate în revista Farmacia Naturii, editată de firmă, şi în alte reviste de specialitate. De asemenea, dr. ing. Iuliana Barbu a primit şi un brevet de invenţie pentru perna terapeutică naturală. „Valorificarea rezultatelor de cercetare, dezvoltare, inovare într-un domeniu care este în continuă extindere, precizează doamna Iuliana Barbu, ne-a permis chiar, în condiţiile crizei pe care o traversăm, să ne menţinem pe piaţă, încheind, dacă se poate spune aşa, lanţul cercetare – producţie – valorificare şi să devenim astfel tot mai cunoscuţi în ţară şi, sperăm, nu peste multă vreme, şi peste hotare.“

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 2, 16-31 IANUARIE 2011

Vizualizari: 838



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI