Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ferma integrată, un sistem de succes

SC Ferma Zootehnică SRL Baia Mare e o afacere ce a început în urmă cu 18 ani şi care s-a dezvoltat încet, dar sigur. De la creşterea animalelor, procesare, abatorizare, societatea cuprinde în prezent toate ramurile producerii preparatelor din carne.

Ferma integrată e un concept de care am auzit vorbindu-se tot mai des în ultima vreme, ca fiind de natură să asigure maximum de eficiență. Dacă e așa sau nu am încercat să aflăm de la cei care l-au pus deja în aplicare.

Ferma la care facem referire e o afacere de familie, ale cărei baze au fost puse în 1993. Promotori au fost Rozica și Florin Lazar care își desfășurau activitatea împreună cu alte 5 persoane astfel: 70% în domeniul creșterii animalelor și 30% în domeniul procesării preparatelor din carne. Doi ani mai târziu, s-a dorit egalizarea celor două segmente, astfel că s-a achiziționat prima linie tehnologică de producție românească pentru prelucrarea cărnii, realizându-se 1-2 tone de preparate zilnic.

„E o afacere ce s-a dezvoltat în timp. S-a început cu creșterea animalelor, apoi am început să punem accent pe activitatea de procesare. După ce aceasta a ajuns la o anumită capacitate, ne-am zis că nu ne putem baza pe achiziții de animale pentru a ne asigura necesarul de carne. Și atunci a trebuit să facem ceva pentru sectorul zootehnic. Dar ca să cumperi furajele iarăși nu era rentabil, așa că s-a pornit și prin a cultiva o anumită suprafață de teren pentru asigurarea acestora“, spunea Emil Mariș, ingi­nerul tehnolog al companiei.

De la fermă la... furculiţă

Este de-acum un slogan această zicere ce se potrivește de minune în cazul de față pentru că ferma din Baia Mare are 2.000 de capete de bovine pentru carne și exploatează 1.000 ha de teren agricol, în primul rând pentru a asigura necesarul de hrană al animalelor. De câțiva ani și-au construit și un abator propriu unde se abatorizează zilnic, în medie, 400 de porci și 20 de bovine. 80% din carnea comercializată e de porc, animalele provenind de la fermele din zonă.

Bovinele sunt în mare parte din fermele proprii. „Depinde de ce carne dorim să obținem – dacă e pentru comercializare directă către marketuri folosim din sursă proprie. Pentru procesare folosim și vita din achiziții. Mai greu o putem folosi pe aceasta pentru comercializare deoarece nu are o calitate la fel de bună ca aceea de la animalele hrănite de noi“, a completat Emil Mariș.

Ferma Zootehnică dispune, pe lângă secția de abatorizare, și de o unitate de tranșare. În prezent, cantitatea de fabricație/distribuție a cărnii și produselor din carne este de peste 20 tone pe zi.

Distribuția este proprie și se face cu ajutorul a 54 de mașini pentru transport care ajung în toată țara. Produsele de la Ferma Zootehnică se găsesc cu precădere în magazinele proprii și la doar doi retaileri.

Sistemul integrat dă roade

„Sistemul integrat e unul de succes deoarece pierderile sunt mult mai mici. În momentul în care cultivi teren, ai hrană pentru animale, ai reproducția asigurată, ai durabilitate, iar în momentul optim sacrifici animalele în abatorul propriu. Tranșarea se face tot de către tine, ca și distribuția. Costurile sunt destul de mari ca să întreții un asemenea sistem integrat, dar ai și venituri pe măsură pentru că vinzi în magazinele proprii. Pe deasupra, creezi și noi locuri de muncă, în cazul nostru, de la câțiva muncitori inițial, în urmă cu 18 ani, am ajuns să avem acum 400 de angajați. De aceea, cred eu, un sistem integrat e mai de succes decât dacă ai avea doar fermă sau o unitate de procesare. Puțini au însă puterea financiară să facă acest lucru“, ne-a spus în încheiere inginerul tehnolog al companiei.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 1981



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI