Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Fără prejudecăţi despre Revoluţia verde

„Noua Revoluţie verde nu va putea fi pusă la punct şi nu va putea fi transpusă în realitate fără a accepta plantele obţinute prin tehnici speciale“, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în timpul unei recente conferinţe de presă.
Evenimentul a avut loc la numai câteva minute după ce domnia sa purtase o discuţie cu patru reprezentanţi veniţi de la patru misiuni diplomatice, respectiv SUA, Argentina, Brazilia şi Canada. Tema a fost biotehnologiile şi folosirea plantelor astfel obţinute.

Nu cultivăm, dar importăm

„Se ştie că soia este o problemă pentru România. Însă, în acelaşi timp, constituie o bază de import în Uniunea Europeană, fiind vorba de vreo 40 milioane de tone anual, din care peste 90 de procente provin din zone unde se practică ingineria genetică. Este vorba de tehnici superioare de ameliorare, pentru că nu putem aborda modificarea genetică, în sensul în care se vorbeşte în mod speculativ. Practic, este vorba de un anumit tip de ameliorare“, a afirmat ministrul.

În timpul întrevederii s-a vorbit despre unele aspecte referitoare la posibile reglementări la nivel european în domeniul organismelor modificate genetic (OMG) şi despre implicaţiile aprobării decalate a OMG asupra comerţului internaţional cu produse agroalimentare.
S-a arătat că există un studiu elaborat de către Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene conform căruia, până în 2015, vor fi aprobate la nivel mondial mai mult de 120 de produse obţinute prin biotehnologie, în timp ce în UE ritmul este foarte lent.

Astfel, cu cât numărul aprobărilor decalate dintre ţările terţe şi UE este mai mare, cu atât este mai mare şi posibilitatea identificării în transporturile de furaje şi alimente către UE a unor urme de OMG care au fost aprobate în acele ţări, dar nu şi în UE, ceea ce va duce la blocarea transporturilor respective.

Este nevoie de reglementări clare

În acest context, s-a solicitat MADR ca România să susţină la Bruxelles ideea extinderii unui regulament şi asupra alimentelor, deoarece transporturile de cereale din ţările terţe nu sunt separate pe destinaţii - alimente sau furaje - când sunt expediate către Uniune. Ca urmare, orice încercare de separare a acestora între numai alimente şi numai furaje va crea dificultăţi operatorilor economici, comerciali şi procesatori.

Menţionăm că la Bruxelles, în perioada 8-9 februarie 2011, s-a discutat „Proiectul de Regulament al Comisiei privind stabilirea metodelor de prelevare şi analiză pentru controlul oficial al furajelor în ceea ce priveşte prezenţa materialului modificat genetic, pentru care procedura de autorizare este în desfăşurare sau autorizaţia a expirat“.

Problema a fost legată de susţinerea admiterii procentului de 0,1% OMG, pentru care procedura de autorizare este în desfăşurare la nivelul UE sau autorizaţia a expirat şi în transporturile de alimente, nu numai în cele de furaje, aşa cum prevede în prezent proiectul de Regulament.

Reamintim că Valeriu Tabără a declarat permanent că susţine introducerea biotehnologiilor în cultură, deoarece creează premisele realizării producţiilor cu costuri mai scăzute pe unitatea de suprafaţă, obţinerea unor randamente mai ridicate, îmbunătăţirea venitului fermierilor şi, nu în ultimul rând, protecţia mediului, prin reducerea chimicalelor aplicate.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.4, 16-28 FEBRUARIE 2011

Vizualizari: 779



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI