Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Exploataţiile agricole pierd din cofinanţare

Procentul fondurilor nerambursabile acordate proiectelor de investiţii prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţilor agricole“ se va micşora de anul viitor. Acest fapt atrage după sine schimbarea condiţiilor de finanţare pentru această măsură.

Conform prevederilor Tratatului de Aderare a României la UE, procentul de cofinanţare nerambursabilă pentru Măsura 121 variază între 40% şi 65%, procente mai mari obţinând tinerii fermieri şi fermierii din zonele defavorizate, montane, Natura 2000, precum şi investiţiile noi care au drept scop protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi. Astfel, pentru perioada 2007-2009 România a avut posibilitatea de a porni de la un procent de 50% cofinanţare nerambursabilă, din 2010 revenindu-se la procentul de 40% stipulat în Regulament.

Majorări admise doar pentru tinerii agricultori

În perioada 2010 – 2013, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de 800.000 euro pentru un proiect, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va putea depăşi 2 milioane de euro. Pentru investiţiile realizate de tinerii agricultori cu vârsta sub 40 ani, la data depunerii cererii de finanţare sprijinul nerambursabil de 40% poate fi majorat cu încă 10%.

De asemenea, trebuie menţionat că, după anul 2010, nu se va putea cere majorarea sprijinului nerambursabil cu 25% pentru investiţiile noi care au drept scop protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole.  Procentul de majorare a sprijinului cu 10% pentru investiţiile realizate de agricultorii din zonele montane cu handicap natural, în zone cu handicap natural şi în arii naturale protejate, încadrate în reţeaua Natura 2000, rămâne neschimbat.

Pentru proiectele care includ şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile, valoarea maximă a cofinanţării publice poate ajunge la 1,2 milioane de euro, faţă de 1,5 milioane de euro până în 2010. Valoarea maximă eligibilă a unui astfel de proiect poate fi de 3 milioane de euro, iar sprijinul nerambursabil va fi de maximum 40%.

În cazul proiectelor care aparţin unei forme asociative şi care deservesc membrii acesteia, valoarea maximă a cofinanţării publice poate ajunge la 1,6 milioane de euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maximum 40%. Valoarea maximă eligibilă a unui astfel de proiect va fi de 4 milioane de euro.

Din nou despre laptele comunitar

Miniştrii europeni ai agriculturii au avut noi discuţii la Bruxelles pe tema preţului la lapte în Uniunea Europeană. Întâlnirea a fost una neoficială şi a avut loc pe fondul nemulţumirilor fermierilor, cauzate de preţurile pe care ei le consideră prea mici.

Întâlnirea de astăzi vine după o altă discuţie, oficială de această dată, în urmă cu aproximativ o lună, când Comisia Europeană a prezentat miniştrilor un raport în care propunea să îi sprijine pe producătorii de lapte, acordându-le ajutoare de stat, precum şi alte ajutoare prin programele de dezvoltare rurală, ca şi unele măsuri care să împiedice practicile neconcurenţiale de pe piaţa agroalimentară.

Un grup de 16 ţări însă, între care şi România, a spus atunci că măsurile sunt insuficiente pentru producătorii de lapte şi a mai cerut creşterea ajutoarelor acordate producătorilor pentru produsele exportate, creşterea temporară a preţurilor de intervenţie pe piaţă şi renunţarea la creşterea graduală a cotelor de lapte prevăzute pentru anul viitor. Comisia a respins însă aceste cereri, considerând că ele ar fi de fapt contraproductive pentru piaţa laptelui.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 757֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI