Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 octombrie 2009

Caracteristici termice şi hidrice

Perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, temperaturile medii diurne ale aerului fiind cuprinse între 7...16°C, la nivelul întregii ţări, posibil mai ridicate în sud-estul ţării. Maximele din aer vor oscila între 13...20°C în majoritatea regiunilor de cultură, iar în intervalele cele mai calde, vor putea atinge 25°C. Temperaturile minime din aer se vor situa între 0...10°C, chiar mai scăzute în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării (< -8°C). Totodată, izolat vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 9...14°C, limite favorabile parcurgerii fazelor de creştere (germinare, răsărire, apariţia primelor frunze) la speciile de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă. Sunt prognozate cantităţi de precipitaţii în general normale, în cea mai mare parte a ţării, iar în estul ţării vor putea depăşi mediile multianuale.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiat de optim şi optime pe majoritatea terenurilor agricole ale ţării, cu excepţia unor suprafeţe extinse din Crişana, Banat, Moldova, nord-estul şi estul Dobrogei, estul Munteniei, sud-estul Olteniei şi vestul Transilvaniei, unde se semnalează fenomenul de  secetă pedologică moderată, puternică şi extremă.

Caracteristici fenologice

Pe fondul condiţiilor agrometeorologice prognozate, procesele biologice la culturile de toamnă se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a ţării, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, precum şi pe arealele cu deficite de umiditate din estul şi sud-estul teritoiului agricol, ritmurile de vegetaţie la grâul şi orzul de toamnă vor fi stânjenite. În funcţie de data înfiinţării, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge fazele de germinare/răsărire (10-100%) şi formarea frunzei a treia (10-40%) în special în regiunile unde aprovizionarea cu apă a solului este satisfăcătoare. De asemenea, se vor continua lucrările de însămânţare pentru a favoriza procesele de vernalizare şi călire.

Director general, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
dr. Elena MATEESCU, Maria COSCONEA, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Ana ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 881֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI