Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 octombrie 2011

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor de cultură din sud-estul ţării, unde valorile termice vor putea depăşi mediile multianuale.  Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 9...16°C, limite favorabile parcurgerii proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la speciile de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Sunt prognozate cantităţi de precipitaţii în general normale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor semnala îndeosebi în sud-estul, sudul şi local în estul teritoriului agricol.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice prognozate procesele biologice la culturile de toamnă vor evolua în general normal, cu excepţia suprafeţelor agricole  cu deficite de apă în sol şi a zonelor depresionare, unde ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite temporar.  La porumb se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări. Pe ansamblu, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge fazele de germinare, răsărire şi formare a frunzei a treia, în special în regiunile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, se vor continua lucrările de însămânţare la culturile de toamnă din perioada optimă.

Recomandări de specialitate:

• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor pe suprafeţele cu o aprovizionarea satisfăcătoare cu apă a solului;
• Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul la culturile de orz şi grâu de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovi­zionare cu apă a solului în stratul arabil.

Director General, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria COŞCONEA, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 769



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI