Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 martie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în aproape toate regiunile agricole. Valorile temperaturilor medii diurne ale aerului vor fi cuprinse între  -2...10°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi în cea mai mare parte a ţării, iar cantităţile de precipitaţii pot depăşi local valorile medii multianuale.
Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm va fi apropiată de optim şi optimă în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul şi estul ţării, unde rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare.

Gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori optime şi apropiate de optim în majoritatea zonelor agricole. Local în sud-estul şi centrul ţării, conţinutul de umiditate din sol va fi satisfăcător. De asemenea, pe terenurile joase şi cu drenaj defectuos din nordul şi centrul ţării se vor putea semnala excese de umiditate în sol, precum şi băltiri temporare de apă în culturi.

Caracteristici fenologice

Procesele de creştere şi dezvoltare ale cerealierelor de toamnă vor evolua în general în condiţii normale, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, ritmurile vegetative se vor putea desfăşura uşor mai lent.

Orzul şi grâul de toamnă, semănate în epoca optimă, vor parcurge  predominant fazele de înfrunzire şi înfrăţire, iar local în sud-vestul, sudul şi sud-estul ţării va fi posibil începutul alungirii tulpinii. În culturile înfiinţate tardiv se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea, starea de vegetaţie fiind pe ansamblu slabă spre medie.

Recomandări de specialitate:

-·Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz şi grâu;
-·Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi potasiu în culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
-·Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

Director Executiv, dr. Cornel SOCI;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2010

Vizualizari: 888



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI