Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 iulie 2011

Caracteristici termice şi hidrice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând centrul ţării, unde temperaturile medii diurne se vor încadra între 17...26° C, limite apropiate de normalul perioadei.

Se prognozează cantităţi de precipitaţii situate sub mediile multianuale în majoritatea regiunilor agricole, iar în nord-vestul ţării acestea vor fi apropiate de normele climatologice.

Starea solului

Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi local optime, în majoritatea regiunilor agricole. Pe areale extinse din estul, sud-estul, sudul şi vestul teritoriului se vor înregistra deficite ridicate de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă).

Caracteristici fenologice

Pe fondul regimului termic din aer şi sol, mai ridicat decât în mod normal, procesele vegetative la speciile de câmp se vor desfăşura mai intens, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, în zonele cu deficite de umiditate în sol, în zilele cu temperaturi maxime situate peste limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30...32° C), în orele de amiază se vor produce ofilirea şi răsucirea temporară a aparatului foliar, precum şi îngălbenirea şi uscarea frunzelor bazale la porumb. Plantele vor prezenta o uniformitate şi vigurozitate, pe ansamblu, bună şi medie, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate în afara epocii optime.

Grâul de toamnă din nordul şi centrul ţării îşi va definitiva maturitatea în ceară, aflându-se predominant în faza de maturitate deplină (10-100%) şi recoltare. În Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Crişana, Banat şi Moldova se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge înflori­rea şi mătăsirea (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. La hibrizii timpurii din vestul, sudul şi sud-estul ţării, se va putea declanşa maturitatea în lapte (10-40%), în special în culturile semănate în epoca optimă.

Recomandări de specialitate:

• Combaterea bolilor şi a dăunătorilor la prăşitoare;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a cerealierelor de toamnă.

Director General, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: Maria Cosconea, Anghel Dumitru, Daniel ALEXANDRU

Un seceriş normal

Când spunem normal avem în vedere suprafeţele mari cultivate cu grâu şi orz. La acestea s-ar mai putea adăuga şi rapiţa, la care se practică tot un fel de seceriş. Din primele date statistice înţelegem că recolta este bună, chiar dacă nu atât de bogată cum se previziona acum o lună, înaintea ultimului val de ploi.

Există zone unde furtuna a doborât la pământ lanuri întregi sau a scuturat seminţele de rapiţă. Dar aşa-i la noi, una bună, alta mai puţin. Importante sunt acum previziunile meteorologilor care dau de înţeles că soarele va străluci din nou o perioadă mai îndelungată.

Dacă va fi aşa înseamnă că vom avea parte de o recoltă mai sănătoasă, care va aduce câştiguri bune fermierilor, adică acelora care cultivă şi produc pentru piaţă. Preţurile la grâu, orz şi rapiţă sunt mai mult decât satisfăcătoare, iar dacă nu vor apărea unele disfuncţionalităţi în zona comercializării, atunci totul pare că va fi în regulă.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

Vizualizari: 764֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI