Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 august 2011

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia regiunilor centrale, unde valorile temperaturii medii diurne vor fi apropiate de mediile multianuale.

Pe ansamblu, se prognozează cantităţi normale de precipitaţii în centrul ţării, iar în restul zonelor de cultură acestea se vor situa sub normele climatologice.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor neirigate de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul, sudul şi vestul ţării, unde se vor semnala deficite de umiditate în sol, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi izolat chiar extremă.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative la culturile prăşitoare vor fi intensificate, exceptând zonele afectate de seceta pedologică, unde se va semnala deprecierea stării de vegetaţie a plantelor prin îngălbenirea/uscarea aparatului foliar, forţări stadiale, precum şi acumularea redusă a substanţei uscate în bob.

Sub aspect fenologic, porumbul, în funcţie de data semănatului, precocitatea hibridului şi agrotehnica aplicată, va înregistra înflorirea paniculului şi mătăsirea (80-100%), maturitatea în lapte (10-100%), precum şi maturitatea ceară (10-80%). Izolat, în regiunile de câmpie va fi posibilă declanşarea maturităţii depline (10-25%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

Recomandări de specialitate:

• Lucrări de întreţinere la prăşitoare (combaterea bolilor şi dăunătorilor);
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Director General, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: Maria COŞCONEA, Anghel DUMITRU, Oana OPREA

Vremea a fost bună pentru agricultură

Deşi am semănat mai puţin în toamna trecută, acum, la vremea secerişului, vom recolta mai mult decât în 2010 şi, ceea ce este mai important, grâul are o calitate excepţională. Nici morarii şi nici brutarii nu mai au motive să declasifice grâul pe care-l cumpără de la fermieri, întrucât el întruneşte calităţi de panificaţie la nivelul celor mai valoroase grâne aduse din import.

În actualitate se află acum culturile de toamnă. Dinte toate, cel mai bine se prezintă floarea-soarelui şi porumbul. Floarea, prin nivelul randamentelor, ar putea bate toate recordurile de până acum. Îmbucurător este că şi porumbul a depăşit perioada critică de formare a bobului, ceea ce este esenţial pentru reuşita culturii.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2011

Vizualizari: 796



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI