Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 septembrie 2012

Caracteristici termice şi hidrice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal în cea mai mare parte a teritoriului, iar în regiunile agricole din vestul, sudul şi sud-estul ţării temperaturile medii lunare ale aerului se vor putea situa peste mediile multianuale.

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor înregistra valori normale în aproape toată ţara, exceptând zonele sudice şi sud-estice, unde acestea se vor situa sub normele climatologice.

Starea solului

Rezerva de umiditate din stratul de sol 0-20 cm/ogor se va situa la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi local extremă) în cea mai mare parte a zonelor agricole. Local în centrul, vestul şi nordul ţării, gradul de aprovizionare cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime.

Caracteristici fenologice

Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor prăşitoare vor fi în continuare stânjenite, înregistrându-se uscarea parţială/totală a aparatului foliar, maturarea forţată, boabe şiştave şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, cu efecte negative asupra potenţialului productiv în aproape toată ţara, îndeosebi pe arealele agricole, unde se înregistrează deficite ridicate de umiditate în sol.

Pe fondul menţinerii fenomenului de secetă pedologică, atât lucrările de arat şi de pregătire a patului germinativ cât şi parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare – răsărire - apariţia primelor frunze) ale culturilor de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.

Porumbul îşi va definitiva faza de maturitate în ceară, continuându-se totodată maturitatea deplină şi recoltarea, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Recomandări de specialitate:

• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea lucrărilor de arat pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
• Pregătirea patului germinativ şi semănatul cerealierelor de toamnă (orz şi grâu) în perioada optimă;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2012

Vizualizari: 707


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI