Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 noiembrie 2011

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal în aproape toate zonele agricole, exceptând centrul, estul şi sud-vestul ţării, unde valorile temperaturii aerului se vor putea situa sub mediile multianuale.

Sub aspect pluviometric sunt posibile cantităţi de precipitaţii în general normale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în vestul şi centrul ţării acestea vor fi mai ridicate comparativ cu normele climatologice.

Starea solului

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Seceta pedologică moderată şi puternică se va înregistra în Dobrogea, estul Munteniei şi, local, în sudul Moldovei.

Caracteristici fenologice

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri normale de vegetaţie la speciile de toamnă, în majoritatea zonelor de cultură. În depresiunile din nordul şi centrul teritoriului agricol, procesele de creştere şi dezvoltare la culturile cerealiere de toamnă vor fi mai lente, iar uniformitatea şi vigurozitatea plantelor vor fi medie respectiv slabă.

Culturile de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrunzire şi înfrăţire, cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. În semănăturile tardive vor predomina germinarea, răsărirea şi apariţia frunzei a treia, plantele fiind insuficient călite şi sensibile la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii.

Recomandări de specialitate:

• Definitivarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale.
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe (cu azot şi fosfor) la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria COŞCONEA, Dumitru Anghel, Rodica Tudor
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 973֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI