Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Estimări privind evoluţia vremii în intervalul 1-15 octombrie 2009

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în majoritatea zonelor de cultură şi chiar mai ridicat în sudul şi estul ţării. Valorile medii diurne ale aerului vor oscila între 8...17°C, apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperaturile maxime din aer se vor încadra între 13...22°C în aproape toată ţara, posibil mai ridicate (>25°C) în intervalele cele mai calde.

Minimele din aer vor fi cuprinse între 3...11°C la nivelul întregii ţări, mai scăzute în depresiunile din centrul şi nordul ţării, unde local vor fi condiţii de producere a brumei. Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 11...17°C, fiind optim pentru desfăşurarea proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la speciile de toamnă (orz şi grâu de toamnă), semănate până la această dată. Pe ansamblu, se întrevăd cantităţi de precipitaţii normale din punct de vedere agricol pe majoritatea suprafeţelor agricole şi excedentare în regiunile sudice.

Starea solului

Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în special pe terenurile agricole din Maramureş, Transilvania, vestul şi nordul Olteniei, jumătatea de vest a Munteniei, vestul Moldovei, estul Banatului şi al Crişanei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor menţine în Dobrogea, Bărăgan, sudul şi estul Moldovei, centrul şi sudul Olteniei, vestul Banatului şi al Crişanei.

Caracteristici fenologice

Evoluţia regimului hidrotermic din aer şi sol va favoriza ritmuri de vegetaţie în general normale la culturile de toamnă, pe majoritatea suprafeţelor agricole, cu excepţia terenurilor unde se menţin deficite de umiditate în sol, precum şi în zonele depresionare, unde procesele de creştere şi dezvoltare se vor desfăşura uşor mai lent.

La porumb, hibrizii tardivi şi semitardivi se vor continua şi chiar se vor finaliza lucrările de recoltare, îndeosebi în nordul şi centrul ţării.  Speciile de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă se vor afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze în cea mai mare parte a regiunilor agricole, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Director general, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: dr. Elena MATEESCU, Maria COSCONEA, Dumitru ANGHEL, Ana ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 703֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI