Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 iulie 2011

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală îndeosebi în centrul ţării, unde temperaturile medii diurne ale aerului vor oscila între 16...24°C, valori apropiate de mediile lunare multianuale. În restul teritoriului agricol, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit.

Cantităţile de precipitaţii vor putea înregistra valori sub mediile climatologice, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, exceptând nord-vestul ţării, unde acestea se vor încadra în limite apropiate de normalul perioadei.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor aflate în perioada cu cerinţe maxime faţă de apă (formarea bobului, maturitate în lapte şi ceară), pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi local optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, vestul şi local în sudul şi estul ţării se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor neirigate de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi local chiar extremă, se va semnala în sud-estul, vestul şi local în estul şi sudul ţării.

Caracteristici fenologice

Condiţiile agrometeorologice menţionate vor imprima culturilor de câmp, în general, ritmuri normale de desfăşurare a proceselor de creştere şi dezvoltare, în majoritatea regiunilor agricole şi chiar intensificate pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Totodată, în zilele cele mai călduroase, când temperaturile maxime din aer în orele amiezii se vor situa peste limita biologică critică de rezistenţă (32°C) a plantelor se vor semnala fenomenele de răsucire şi ofilire temporară a frunzelor, îngălbenirea şi uscarea prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine pe ansamblu bună şi medie în culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în cele semănate tardiv, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.

În funcţie de data înfiinţării culturii, grâul de toamnă va parcurge fazele de maturitate în lapte şi ceară (10-100%) şi maturitate deplină (10-100%), precum şi recoltarea, îndeosebi în jumătatea sudică a ţării. În aproape toate zonele de cultură, la orzul de toamnă se vor continua lucrările de recoltare, iar în regiunile de câmpie din sudul, sud-estul şi vestul ţării va fi posibilă finalizarea acestora.

La cultura de porumb semănată în epoca optimă se va înregistra predominant apariţia paniculului (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii din vestul, sudul şi estul ţării va fi posibilă declanşarea fazei de înflorire a paniculului (10-30%). În semănăturile efectuate tardiv se va înregistra în continuare dezvoltarea aparatului foliar (70-100%).

Optimism moderat

Şeful Laboratorului de ameliorare a plantelor autogame, din cadrul INCDA Fundulea, domnul Gheorghe Itu, manifestă un optimism reţinut în ce priveşte recolta de cereale păioase din acest an. Reţinerea lui este legată de faptul că luna octombrie a fost una mai răcoroasă decât de obicei, iar semănatul a fost întrerupt de ploile care au venit. În aceste condiţii, aproape jumătate din suprafeţe au fost cultivate la sfârşitul lunii octombrie şi început de noiembrie.

Perioada de călire a plantelor a fost mai scurtă, prin urmare şi rezistenţa la temperaturi scăzute a fost mai mică, dar stratul gros de zăpadă a prevenit pierderile, deşi plantele semănate mai târziu au intrat în iarnă neînfrăţite. Mai multe daune au provocat temperaturile scăzute din primăvară, care au frânat creşterile vegetative, cunoscut fiind faptul că există o corelaţie între biomasa formată şi producţia de boabe.

Stresul hidric s-a resimţit în special în luna aprilie, cu precădere în zonele din sud, dar şi în Transilvania, nordul Moldovei şi Dobrogea. Deşi în ultima vreme precipitaţiile căzute au fost abundente, ele nu au fost compacte, motiv pentru care în estul Bărăganului se înregistrează o secetă puternică.

Deşi apa este se pare suficientă şi de aici şi posibilitatea ca totul să decurgă normal, rămâne totuşi un loc de îndoială pentru că până la umplerea bobului se pot întâmpla multe.

Recomandări de specialitate:

• efectuarea lucrărilor de întreţinere a culturilor prăşitoare (combaterea bolilor şi a dăunătorilor, fertilizări faziale);
• recoltarea, transportul şi depozitarea cerealierelor de toamnă;
• combaterea buruienilor prin erbicidări şi praşile mecanice/manuale la speciile de prăşitoare;
• aplicarea normelor de udare pe terenurile cu deficite de apă în sol.

Director General, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: Daniel ALEXANDRU, Rodica TUDOR
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 926



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI