Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 februarie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu temperaturi medii diurne ale aerului cuprinse între -5...5°C, apropiate de mediile multianuale. Maximele din aer vor putea depăşi 15°C în intervalele cele mai calde, îndeosebi în estul ţării, iar minimele din nopţile cele mai reci vor putea coborî sub -15°C, în special în depresiunile din centrul şi nordul ţării.

Cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi normale în majoritatea zonelor agricole şi excedentare pe suprafeţele agricole din jumătatea de nord a ţării. Precipitaţiile vor fi sub formă de ploi, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare) în aproape toate regiunile agricole, fiind însoţite temporar de intensificări ale vântului.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta în continuare valori optime şi apropiate de optim în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe unele suprafeţe agricole din Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei, aprovizionarea cu apă a solului va fi satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice

Pe fondul condiţiilor agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă îşi vor continua repausul vegetativ în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia intervalelor mai calde, când vor fi posibile reluări lente ale proceselor vegetative, în special pe suprafeţe agricole din sudul, estul şi vestul ţării. De asemenea, scăderea temperaturilor minime din aer, sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10...-15°C) în nopţile cele mai reci, vor putea afecta aparatul foliar, prin brunificări (arsuri) ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe suprafeţele fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă.

Orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de condiţiile pedoclimatice şi agrotehnică aplicată se vor afla în faze diferite de vegetaţie, respectiv răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire. La semănăturile efectuate în epoca optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, iar în culturile tardive, starea de vegetaţie va fi în general medie şi slabă.

Director general, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
dr. Elena MATEESCU, Maria COSCONEA,
Dumitru ANGHEL, Ana ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2010

Vizualizari: 1087



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI