Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 decembrie 2009

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -5…4°C, valori apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării. Temperaturile maxime din aer vor fi cuprinse între 1...7°C, posibil mai ridicate în zilele cele mai calde, îndeosebi în sudul ţării. Minimele din aer vor oscila între -1...7°C, posibil mai scăzute în depresiunile nordice şi centrale (sub-15-20C), unde local vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.

Se întrevăd cantităţi de precipitaţii pe ansamblu normale din punct de vedere agricol pe majoritatea suprafeţelor agricole. Precipitaţiile vor fi sub formă de ploi, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), în special în zonele deluroase, acestea fiind asociate cu intensificări temporare ale vântului.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sudul şi sud-estul ţării, unde se vor menţine deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi local, puternică).

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă se vor desfăşura normal în aproape toate zonele de cultură, exceptând zonele depresionare din nordul şi centrul ţării, unde ritmurile vegetative vor fi lente sau chiar stagnate temporar, îndeosebi în zilele cele mai reci.

La cerealierele de orz şi grâu de toamnă, înfiinţate în perioada optimă, vor predomina fazele de înfrunzire şi înfrăţire în aproape toate regiunile, culturile prezentând o densitate şi uniformitate pe ansamblu medie şi bună, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile efectuate tardiv vor predomina fazele de germinare, răsărire şi apariţia frunzei a treia, plantele fiind insuficient călite şi sensibile la temperaturile minime scăzute.

Director general, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria NISTOR, Oana OPREA, Ana ŞERBAN

Vizualizari: 758֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI