Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 august 2011

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. În centrul ţării, temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între 18...26°C, valori apropiate de normele climatologice.

Sunt posibile cantităţi de precipitaţii, în general sub mediile multianuale, în aproape toată ţara, cu excepţia Transilvaniei, unde local acestea se vor încadra în limite apropiate de normalul perioadei.

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe suprafeţe extinse din sud-estul, sudul şi vestul teritoriului agricol. În centrul, nordul şi estul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea aplicării irigaţiilor pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere
la prăşitoare;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

Caracteristici fenologice

Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor agricole se vor desfăşura mai accelerat, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă. Totodată, temperaturile maxime ridicate ale aerului, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (30...32°C), vor determina ofilirea temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială a aparatului foliar, precum şi forţări stadiale, îndeosebi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică.

La cultura de porumb se vor semnala predominant fazele de înflorire şi mătăsire (10-100%), precum şi de maturitate în lapte (10-70%), în majoritatea zonelor de cultură. La hibrizii extratimpurii şi timpurii din vestul, sudul şi sud-estul ţării, izolat va fi posibilă declanşarea maturităţii ceară (10-40%). Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă la culturile tardive şi pe suprafeţele afectate de secetă pedologică.

Director General, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: Maria COŞCONEA, Anghel DUMITRU,

Oana OPREA
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 829֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI