Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Etiopia - leagănul umanităţii şi tărâm al contrastelor (Epilog)

Din călătoria pe Acoperişul Africii, aşa cum este supranumită Etiopia, m-am ales nu doar cu o experienţă inedită, ci şi cu imaginea unui tărâm diferit de cel în care trăim noi, un târâm al contrastelor şi legendelor, cu peisaje, locuri, istorie şi obiceiuri fascinante.

În câteva episoade am încercat să descriu ceea ce mi s-a părut că v-ar putea stârni curiozitatea de a vedea şi simţi măcar o parte din atracţiile şi faima ţinuturilor etiopiene.

Nu e poveste, ci realitate

Povestind prietenilor, cunoştinţelor despre ineditul de acolo, nu o dată am avut senzaţia că tuturor li se părea o... frumoasă poveste. Poate că m-ar fi încercat acelaşi sentiment dacă m-aş fi aflat în locul lor. Doar văzând acele meleaguri, cu oamenii şi obiceiurile lor, poţi realiza cam pe unde se află o bună parte a omenirii. O civilizaţie aparte, cu o istorie fascinantă, ce se pierde în negura timpului. O istorie ce dezvăluie lucruri de prea puţini ştiute. Un trecut ce confirmă statutul de izvor al unei civilizaţii deosebite. Vă recomand, stimaţi cititori, să încercaţi o astfel de experienţă. Sigur, nu veţi regreta.

Am fost întrebată despre ce m-a impresionat cel mai mult în această călătorie. Mărturisesc că mi-a fost greu să aleg ceva anume pentru că am văzut prea multe lucruri interesante, uneori parcă rupte din realităţile pe care le cunoaştem, fie şi din diverse documentare. În mai toate cele 20 de zile petrecute împreună cu grupul nostru într-o adevărată expediţie, uneori plină de peripeţii şi riscuri, purtată de o caravană formată din patru autoturisme de teren şi un microbuz, am avut senzaţia că mă aflu într-un uriaş muzeu în aer liber, în care exponatele nu erau aşezate după o logică anume, ci păreau să aştepte muzeografi pentru a le ordona.

Toate acestea îmi înfierbântau dorinţa de a vedea mai mult. Eram nerăbdătoare să văd ce surprize ne mai oferă în următoarea zi contactul cu acele locuri.

Cele câteva aspecte din istoria, religia, tradiţiile şi obice­iurile, fauna şi flora, viaţa economică şi socială despre care am scris în ultimele 13 numere ale revistei, precum şi imaginile foto sunt dovezi care susţin faptul că Etiopia este leagănul umanităţii, dar şi tărâm al contrastelor.

Am văzut o lume în schimbare şi mă întrebam dacă vom mai recunoaşte acele locuri după câţiva ani de vom avea ocazia să revenim. Sigur, ceea ce ţine de istorie şi religie va rămâne neschimbat, dar aspectele sociale şi economice vor suferi modificări. Am această credinţă fiindcă am văzut cât se investeşte în economie, infrastructură, învăţământ şi cultură. Poate că şi de aici am mai avea câte ceva de învăţat.

Acea parte a schimbării care va veni

Peste toate acestea totuşi, sper ca poporul etiopian să aibă înţelepciunea de a îmbina tendinţele de modernizare cu păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor, de a face ca impactul negativ asupra naturii să fie cât mai mic. Îmi doresc ca viaţa oamenilor pe aceste meleaguri să se îmbunătăţească, pentru că efortul lor este impresionant.

Sunt încă destule lucruri deosebite pe care nu am reuşit să le descriu, sunt altele pe care încă nu le-am văzut... Dorinţa de a reveni pe acele meleaguri ori de a încerca alte destinaţii exotice rămâne încă vie şi sper că mi-o voi îndeplini. Până atunci am să mai... povestesc şi despre alte lucruri poate la fel de inedite. Aşadar, umăriţi-ne.

Dr. Teofilia BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

GALERIE FOTO

Vizualizari: 1126֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI