Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Etiopia, leagănul umanităţii şi tărâm al contrastelor (VII)

Călătoria în Etiopia a fost fascinantă şi pentru faptul că am văzut şi admirat peisaje unice prin frumuseţea lor. Am avut ocazia să vedem şi să simţim contrastul dintre ţinuturile înalte umede şi cele joase, fierbinţi şi uscate. Aici, oamenii, ca de altfel şi animalele, diversele specii din flora spontană, duc o luptă continuă în încercarea lor de a se adapta climatului destul de capricios.

Cel puţin două dintre numeroasele locuri faimoase prin peisajele şi animalele endemice m-au impresionat în mod deosebit: Munţii Simien şi Lacul Chamo.

Babuinii din Munţii Simien

În Munţii Simien am văzut peisaje uluitoare, iar impresia pe care o ai când ai ajuns pe culmile lor justifică pe deplin supranumele Acoperişul Africii. Parcă vezi de-acolo întregul continent. Dintre animalele endemice pe aceste meleaguri am întâlnit babuinii gelada, care sunt numeroşi şi destul de prietenoşi. Nu s-au simţit deranjaţi când, curioşi, ne-am apropiat să-i studiem mai bine şi să-i fotografiem. Am aflat că trăiesc în zonele stâncoase şi cu tufişuri.

Au o înălţime în jur de 50 cm şi o coadă lungă de vreo 80 cm. Noaptea se retrag în peşteri sau în crăpături de stânci ori în tufişuri, de unde ies dimineaţa şi stau la soare. Se hrănesc cu iarbă, rădăcini, tuberculi, seminţe, fructe şi animale mici. Călătoresc în grupuri mari, formate din mai multe familii, putând ajunge la sute de indivizi, şi sunt conduse de masculi. Când se deplasează, puii şi femelele merg pe lângă pereţii stâncoşi, iar masculii, în calitatea lor de conducători, stau la distanţă pentru a supraveghea şi apăra grupul. Apropierea vreunui pericol este semnalată printr-un sunet specific, după care grupul se adună imediat şi se retrage în adăposturile dintre stânci.

Se spune că babuinii gelada sunt adversari puternici, putând arunca cu pietre şi răsturna bolovani împotriva celor consideraţi duşmanii lor. Femelele nasc un singur pui, iar longevitatea acestei specii este de circa 11 ani. Ca o curiozitate, puii masculi sunt purtaţi de femele în faţă, iar puii femele pe spate. Mare grijă pentru conservarea propriei specii, nu-i aşa?

Etiopia are mai multe zone climatice şi de vegetaţie, fapt datorat marii variaţii de altitu­dini. Cel mai înalt vârf este Ras Dashen, din masivul Simien, cu o înălţime de 4.620 m, şi cel mai jos este lacul Karum, din depresiunea Danakil, situat la 120 m sub nivelul mării.

Crocodili, hipopotami şi pelicani pe Lacul Chamo

În apropierea oraşului Arbaminch („40 de izvoare“), situat în sudul Etiopiei, am avut parte de o călătorie inedită cu barca pe lacul Chamo, al treilea ca mărime din Etiopia. Motivul a fost să vedem fauna acvatică şi subacvatică din această zonă, printre care Crocodile Market, locul din Africa cu cea mai mare densitate de crocodili aflaţi în libertate. E o senzaţie pe care probabil o încerci o singură dată în viaţă să vezi atâtea exemplare, unele chiar de 5-6 m lungime, defilând pe lângă tine. Deşi ne deplasam cu barca până foarte aproape de aceste imense animale, nu se simţeau deranjate, aş spune chiar că ne ignorau. Recunosc că mi se încleştaseră efectiv degetele pe aparatul de fotografiat, în timp ce ei îşi făceau siesta stând la soare cu gura larg deschisă.

Într-o totală armonie cu crocodilii erau multe specii de păsări, printre care pelicani şi marabu, o specie necunoscută prin părţile noastre. Şi de hipopotami îmi aduc aminte cu emoţie, dar nu ne-am apropiat prea mult de ei pentru că sunt mult mai periculoşi. Multe accidente se întâmplă din cauza acestora, ne spuneau ghizii, deşi sunt animale ierbivore. În cursul zilei dorm şi se odihnesc în apă sau în apropierea acesteia. Noaptea ies pe uscat pentru a se hrăni cu ierburi. În apă pot înota repede sau chiar merg pe fundul apei, deoarece pot rămâne scufundaţi chiar 5 minute. Nu le place să fie deranjaţi şi nici nu am reuşit să-i fotografiem, ci doar să-i zărim pentru câteva clipe. Se crede că atacarea bărcilor mici este un comportament de apărare în faţa prădătorilor, hipopotamii confundându-le cu crocodilii, de aceea nu ne-am apropiat prea mult de ei.

Dar despre alte obiceiuri, locuri, floră şi faună întâlnite în Etiopia, în numărul următor.

Dr. Teofilia Banu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2011

GALERIE FOTO

Vizualizari: 1395



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI