Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Etiopia - Leagăn al umanităţii şi ţinut al contrastelor (II)

Orice creştin ar trebui să vadă măcar o dată în viaţă bisericile din Lalibela. Tocmai am petrecut sărbătorile de iarnă cu fastul şi tradiţiile specifice creştinilor europeni, iar gândul că undeva, în Africa, se află un popor care este 60% creştin, cu originile poate cele mai vechi din lume, m-a determinat să scriu despre locuri cu adevărat unice pe care le-am văzut de curând. Expediţia în Etiopia ne-a dat prilejul să vizităm un important punct turistic, oraşul Lalibela, ce adăposteşte „a opta minune a lumii”, reprezentată de un ansamblu de 11 biserici monolit, în forma de cruce, săpate în stâncă de granit, adevărate capodopere de arhitectură.

Am ales să scriu despre ele pentru că e aproape de necrezut că un oraş micuţ, cu o atmosferă aproape biblică, unde unul din zece oameni este preot, adăposteşte aceste construcţii unice, create parcă de o forţă divină. Bisericile ctitorite de regele Lalibela, considerat a fi unul dintre cei mai mari sfinţi creştini etiopieni, sunt într-un areal geografic destul de restrâns, iar în regiunea respectivă mai sunt cam 200 de astfel de lăcaşuri, unele ascunse adânc în peşteri. Fiecare dintre cele 11 biserici a fost cioplită cu minuţiozitate cu mai bine de 800 de ani în urmă, folosindu-se unelte rudimentare - ciocanul şi dalta de pildă, munca depusă părând a depăşi forţa omului. Acoperişul este la nivelul solului, iar bisericile sunt legate între ele prin galerii şi tunele cioplite de asemenea în piatră.

Cea mai frumoasă biserică monolitică este considerată Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), care simbolizează Arca lui Noe. Aceasta are acoperişul în formă de cruce şi este sculptată cu o precizie geometrică şi fineţe ce uimeşte pe oricine. Se spune că s-a „născut“ în urma unei viziuni pe care a avut-o regele Lalibela, căruia Dumnezeu şi Sfântul Gheorghe i-au transmis toate detaliile.

Beta Maryam (Sf. Maria) păstrează o coloana din piatră pe care se vede chipul regelui Lalibela, iar la baza acesteia este inscripţionat secretul construirii acestor biserici, text pe care îl pot citi doar preoţii.

Biserica Beta Medhane Alem (Salvatorul Lumii) este locul în care se păstrează crucea regelui Lalibela. Tot aici se află trei morminte cioplite în stâncă atribuite lui Abraham, Isac şi Iacob. Specialiştii consideră construcţia ca fiind cea mai largă biserică monolitică din lume. De asemenea, se mai spune că aceasta este o copie a Bisericii Sfânta Maria de Sion din Axum ce adăposteşte biblicul Chivot al Legământului, în care se află tablele pe care sunt scrise Cele zece porunci ale lui Dumnezeu către Moise.

În fiecare biserică se intră desculţ şi eşti întâmpinat de un preot. Drumurile între biserici sunt destul de abrupte, iar efortul de a trece de la una la alta mi-a rămas şi acum în minte. Nu sunt o superstiţioasă, dar faptul că mi s-a oferit prilejul să văd acea parte de lume mă face să cred că o mână divină m-a condus către acele locuri pe care dacă le vizitezi, te simţi mai încărcat de spiritualitate decât oriunde în altă parte. Cu prea mult patos şi devoţiune religioasă se roagă oamenii acelor locuri ca să nu-i crezi pentru o clipă cei mai apropiaţi de Dumnezeu, măcar şi pentru faptul că reprezintă creştinismul într-un continent predominant musulman sau păgân. Dar despre alte obiceiuri, locuri şi peisaje întâlnite în Etiopia, în numărul următor.

Dr. Teofilia BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 2, 16-31 IANUARIE 2011

GALERIE FOTO

Vizualizari: 1360



֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI