Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Este timpul deparazitării porcilor

Ne mai despart câteva săptămâni până la Sărbătorile de iarnă şi, desigur, până la sacrificarea porcilor. Pentru a nu umbri aceste sărbători cu evenimente neplăcute, este momentul să vă reamintim că toţi porcii trebuie deparazitaţi cu cel puţin o lună înainte de sacrificare.

Dacă amintim doar câţiva dintre paraziţii întâlniţi la porc şi pericolul pe care-l prezintă aceştia pentru sănătatea omului cred că este suficient pentru a vă convinge de necesitatea acestei deparazitări. Astfel, la porc s-au diagnosticat multe parazitoze provocate de helminţi (viermi) care se localizează în stadiul adult în tubul digestiv (stomac, intestinul subţire, intestinul gros), aparatul respirator, musculatură. Unele dintre aceste parazitoze sunt zoonoze grave şi reprezintă un risc pentru sănătatea omului. Dintre acestea enumerăm TRICHINELOZA, CISTICERCOZA şi altele.

Trichineloza este o helmintozoonoză produsă de un viermişor invizibil cu ochiul liber (Trichinella spiralis), care îşi desfăşoară ciclul de viaţă în acelaşi organism (om sau animal), localizându-se ca adult în intestin şi ca larvă în musculatura striată.

Trichinella spiralis infestează omul, diferite animale domestice (porcul, câinele, pisica, calul, nutria) sau animale sălbatice (mistreţul, ursul, lupul, vulpea, jderul, dihorul) şi, mai ales, şobolanii şi şoarecii care întreţin parazitoza în condiţii naturale.

Contaminarea pentru toate speciile de animale se face prin consumul cărnii infestate cu larve de Trichinella spiralis. Parazitul difuzează de la o specie la alta ca urmare a relaţiilor trofice dintre acestea, rezultând un lanţ al infestaţiilor fără sfârşit. Astfel, pentru om, în ţara noastră sursa de contaminare cea mai frecventă este carnea de porc, precum şi cea de vânat (mistreţ, urs), infestată.

Porcul este infestat în principal prin consumul şobolanilor şi şoarecilor vii sau morţi, dar poate fi infestat şi prin consumul accidental al cadavrelor unor animale din gospodării (câini, pisici) sau de animale sălbatice, precum şi al resturilor de carne crudă. Unele lucrări de parazitologie semnalează faptul că infestarea se poate face şi prin consumul unor insecte sau gândaci necrofagi care pot conţine larve de Trichinella.

Cisticercoza musculară la suine este produsă de Cysticercus cellulosae, forma larvară a unui vierme lat, Taenia solium. Larvele se prezintă ca nişte vezicule de mărimea unui bob de mazăre, de culoare albă sidefie, care conţin un lichid perfect transparent şi un embrion sub forma unei pete alb-opace care va constitui viitoarea tenie în intestinul omului, în cazul în care acesta consumă muşchi de porc infestaţi. Larvele se găsesc în aproape toate grupele musculare ale porcului (limbă, muşchii maseteri, intercostali, miocard), uneori în encefal şi iris. Contaminarea omului cu trichinele sau cisticerci se face prin consumul cărnii de porc infestată şi insuficient tratată termic.

Diagnosticul celor două parazitoze se stabileşte numai cu ocazia examenului sanitar-veterinar al carcaselor animalelor sacrificate şi de aceea este foarte importantă deparazitarea acestora cu ROMOXIBENDAZOL. Această acţiune trebuie să se facă de 3-4 ori pe an, dar obligatoriu cu o lună înaintea sacrificării pentru a respecta timpul de aşteptare a medicamentului.

Trebuie menţionat că, deşi se face deparazitarea, pentru prevenirea infestării omului este obligatoriu controlul sanitar-veterinar al cărnii (control trichineloscopic).

Dr. Viorica CHIURCIU, medic veterinar, doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 2134֩ Comentarii

 
֠ 1.     corina -- (27-February-2017 )
La cât de inuman sunt crescuți și cât de otrăviți sunt, nu este de mirare că dezvoltă tot felul de boli și parazitoze ca reacție de regenerare. Oricum, toate acele otrăvuri cu care sunt crescuți porcii, intră apoi în organismele oamenilor care îi mănâncă. În realitate, otrăvind animalele din cauza lăcomiei de a produce cât mai mulți bani, ne sinucidem.

֠ 2.     corina -- (27-February-2017 )
Mă refer la porcii crescuți în regim intensiv, în fermele de producție, bineînțeles. Ai mei cresc porci pentru consum propriu și niciodată nu au fost bolnavi de ceva. Dar îi cresc doar cu iarbă, știr, grâu și porumb. Atât și nimic mai mult. Și nu au avut vreodată nevoie de vaccinuri toxice, de antibiotice otrăvitoare, de antiinflamatorii chimice sau de antiparazitare. Creșteți porcii oferindu-le spațiu vital și hrană curată și nu vor mai avea nici o boală. Și nici cei ce îi mănâncă nu vor mai mânca otrăvuri care să-i îmbolnăvească de cancere.

֠ 3.     corina -- (27-February-2017 )
Oamenii au impresia că boala vine din senin. Nimic mai neadevărat. Porcii sunt animale rezistente la frig. Dacă nu sunt otrăviți cu furaje pline de pesticide, cu vaccinuri toxice, cu antibiotice otrăvitoare și cu tratanente chimice antiparazitatre, porcii nu au nici un motiv să se îmbolnăvească. Porcii se îmbolnăvesc pentru că sunt otrăviți și chinuiți din cauza lăcomiei de bani a tuturor oamenilor: a producătorilor, a vânzătorilor și a consumatorilor.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI