Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Escrocheria Rom AG ’98, greu de probat în penal

Am toată admiraţia pentru ce face Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor în soluţionarea unor probleme actuale ce vizează cinstea şi corectitudinea în gestionarea sectorului agroalimentar din România.

Sunt impresionat de curajul preşedintelui acesteia, de profesionalismul celor care sunt de partea sa în dezvăluirea unor acte de corupţie fără asemănare în ţările agricole central europene care au făcut marele contract cu sistemul capitalist de gestionare a economiei de piaţă. În mod normal, noi trebuia să fim în fruntea reformei agrare din ţările fost comuniste. Practic, suntem autorii unor samavolnicii care, dacă nu era tenacitatea şi ştiinţa de carte a unor agronomi şi zooveterinari, ar fi adus România în stare de colaps. Părerea mea personală este că actuala Comisie pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor vrea să ia de coarne nu un singur taur, ci pe toţi cei care au închinat cinstea ţăranului român.

Recurs în timp

Am luat cunoştinţă din comunicatele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor despre audieri legate de excrocheria Rom AG. Am reţinut numele unor persoane audiate şi am realizat că printre ele nu se află niciunul al celor care au gândit „afacerea“ încă din 1992, când la conducerea sectorului implicat direct în derularea proiectului Rom AG se afla un secretar de stat care a primit drept recompensă pentru fidelitate un fel de bursă viageră în America. La vremea respectivă, respectabilul bursier avea cam 60 de ani. Citind printre rânduri, am reţinut şi numele fostului secretar de stat Gheorghe Albu, din fosta echipă de guvernare, care nu avea nicio treabă cu afacerea RAIF – TransChem.

De ce nu este audiat Ciorbea?

Este la mintea cocoşului că o afacere în care Guvernul României se obliga să garanteze rambursarea unui credit de 85 milioane dolari nu putea fi semnat nici de către cei doi miniştri direct implicaţi (ai agriculturii şi finanţelor) dacă nu aveau dispoziţie din partea premierului în funcţie pe atunci, Victor Ciorbea. Sindicalistul cu moţ în frunte a ordonat, iar agricultorul electronist a semnat precum primarul.

Ministrul Finanţelor de pe atunci spune că nici usturoi n-a mâncat şi nici gura nu-i miroase. Hai să fim serioşi! Ce om cu mintea raţională poate admite o asemenea gogoriţă financiară? Fără aprobarea dlui Dăianu, la vremea respectivă nu putea fi scutită de plata fiscală nici măcar o companie românească de gradul doi sau trei, dar una care angaja statul român la asemenea notă de plată!

Cozile de topor

Spuneam că excrocheria Rom Ag are puţine şanse de a fi probată în penal. Cei care au promovat proiectul de implementare a fermelor de tip american în România nu sunt oameni de ici-colo. La vedere, ei sunt 11 cetăţeni americani respectabili, susţinuţi la vremea respectivă de personalităţi cu mare influenţă la nivelul Guvernului Român. Pentru a accede la un asemenea contract, ei au găsit în rândul unor demnitari români, una sau mai multe cozi de topor.

Despre una dintre acestea am zis câteva vorbe. Dar nu este uşor de bănuit că nu el este creierul. El poartă un nume şi este mai sănătos decât tunul pe care l-a manevrat. Omul care deţine unele secrete răspunde la numele de Adrian Dobrescu, fost şi el secretar de stat.

Americanii de la TransChem au aprecieri elogioase şi la prestaţia lui Valentin Apostol, în calitate de director general al ANIF, cel care şi-a pus semnătura pe contractul RomAg. Domnia sa este în actuala echipă ministerială şi ar putea da mai multe relaţii decât unii dintre cei chemaţi la audieri.

Opiniile autorului exprimate în materialul de faţă nu au darul de a reprezenta probe într-un posibil proces penal pe seama afacerii RAIF-TransChem. Cele mai autorizate date şi informaţii pot fi obţinute de la Curtea de Conturi a României, inclusiv de la Corpul de Control al Ministerului Agriculturii care, la data de 20 martie 2001, a transmis Parchetului general rezultatele unui control care poate fi luat în seamă.

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 672֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI