Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

EDITORIAL - Ne vindem ţara?

Mă întreb, România mai are hotare? Cred că doar faptul că nu suntem admişi în Schengen ne mai aminteşte că totuşi există un spaţiu delimitat care ne aparţine. Dar până când oare?

Se ştie deja că suntem în topul european al vânzărilor de teren către străini chiar dacă acest lucru ar putea deveni legal abia din 2014.

Am fost cu ceva vreme în urmă într-o ţară arabă care se „vinde“ străinilor în condiţii foarte avantajoase pentru ea: am aflat că de fapt orice activitate economică pe care un străin ar dori să o demareze acolo, o poate face cu propriile resurse financiare. În plus, investitorul este obligat să „doneze“ unui cetăţean autohton 50% din acţiuni. Pare desprins dintr-un film SF nu-i aşa? Şi totuşi aşa stau lucrurile acolo unde cei aflaţi în capul trebii ştiu ce au de făcut.

Pe la noi însă toate se desfăşoară într-un stil aşa..., mai balcanic, că doar au trecut pe aceste meleaguri destui care să ne „înveţe“ arta comerţului la negru.

Profitând de mentalitatea, sau necunoaşterea de către majoritatea proprietarilor de terenuri a realităţilor vremurilor pe care le trăiesc, uneori prea săraci sau neputincioşi în a se organiza pentru a le exploata, cei cu bani mai mulţi de pe aiurea, au găsit căi de a controla importante suprafeţe arabile, iar până la a deveni proprietari cu acte în regulă n-a mai fost decât un pas.

Nu e suficient să recomandăm agricultorilor să nu-şi vândă terenurile, ar trebui înainte de toate să fie evaluate consecinţele economice, sociale, demografice şi politice ale acestor acţiuni. În lipsa acesteia, nu peste mult timp vom călca în propria ţară pe pământ străin, cu consecinţe de nebănuit asupra  securităţii noastre. Deşi lucrurile conduc spre o... subtilă deznaţionalizare, decidenţii noştri rămân indiferenţi, motivând că... aşa se precizează în tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Aşa o fi, dar cum se ştie, multe lucruri stricate pot fi şi reparate.

De multe ori mă întreb dacă mai are statul pârghiile necesare pentru a-i motiva pe români să-şi păstreze pământurile?! Sigur, soluţii ar fi, trebuie să existe doar bune intenţii şi puţină voinţă, fie ea şi politică. Sau mai ales politică.

O soluţie ar fi acordarea de sprijin financiar din partea autorităţilor române pentru realizarea cadastrului funciar, sprijin ce ar trebui să fie însoţit de condiţionarea vânzării terenurilor agricole numai către cetăţeni români, iar cel ce va vinde către un străin să nu beneficieze de acest ajutor, ba chiar să fie penalizat cu o sumă care să descurajeze un astfel de demers.

Numai că, după cum evoluează lucrurile, greu de crezut că cei care se află în capul treburilor cum spuneam, doresc să depună un minim de efort pentru a aşeza lucrurile în locul lor firesc. Şi uite-aşa, rămânem pradă investitorilor de pe oriunde care, chipurile, ne vor scoate ţara din impas.

Guvernanţii, indiferent de culoarea lor politică, ar trebui să nu uite că pământul este cel mai de preţ mijloc de producţie, este bun naţional şi reprezintă condiţia necesară de identitate a acestui neam, garanţia supravieţuirii lui. Pământul românesc trebuie gestionat de o manieră responsabilă cu efectuarea unor demersuri şi găsirea unor soluţii care să pună fermierul român pe picior de egalitate cu cel străin şi nu să-l facă sluga acestuia.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2012

Vizualizari: 4003


֩ Comentarii

 
֠ 1.     zlate nicolae -- (16-April-2012 )
cu ce drept actualii proprietari de teren agricol mostenit de la cei ce au luptat la marasesti, oituz...dar si de la cei care au murit pentru intregirea neamului in primul si al 2-lea razboi mondial. ajutati-isa lucreze pamantu, nu sa-l cedeze celor cu bani pe bani putini. spuneti-le care este valoarea in euro al pamantului din tarile care cumpara terenuri in romania.cred ca e rusinos sa vinzi pamant in romania pe unu sau doua salarii caetigate in tara lor

֠ 2.     zlate nicolae -- (16-April-2012 )
cu ce drept actualii proprietari de teren agricol mostenit de la cei ce au luptat la marasesti, oituz...dar si de la cei care au murit pentru intregirea neamului in primul si al 2-lea razboi mondial. ajutati-isa lucreze pamantu, nu sa-l cedeze celor cu bani pe bani putini. spuneti-le care este valoarea in euro al pamantului din tarile care cumpara terenuri in romania.cred ca e rusinos sa vinzi pamant in romania pe unu sau doua salarii caetigate in tara lor

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI