Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

EDITORIAL - La un an o dată…

Sunt prea frumoase şi mult aşteptate sărbătorile de iarnă pentru a nu ne bucura din plin de ele, chiar dacă sunt precedate de comemorarea evenimentelor petrecute cu douăzeci de ani în urmă, evenimente ce au marcat până la urmă viaţa fiecăruia dintre noi. Poate chiar aceste sărbători creştine ce se doresc mai aproape de tradiţie şi de lumea satului să ne liniştească sufletele, să ne facă mai buni, mai înţelepţi, mai încrezători.

România e în criză. Artificială sau nu, ea va trece, aşa cum au trecut şi recentele alegeri prezidenţiale. Un singur lucru este sigur: ţara nu mai poate fi întoarsă din drumul pe care s-a înscris, indiferent dacă va avea o guvernare politică de stânga sau de dreapta.
Numai că, de două decenii lumea în general, lumea satului şi agricultura în special „experimentează“ noul regim politic şi economic, fără a reuşi să înscrie ţara pe un făgaş normal.

Suntem parcă o naţiune de cele mai multe ori ignorată, cu o economie lăsată să evolueze fără o strategie concretă, coerentă, cu legi şi norme elaborate pompieristic, confuze, uneori contradictorii şi, aş îndrăzni să spun, unele chiar antinaţionale. Cum aş putea califica altfel acele acte normative care au condus la abandonarea unei treimi din suprafaţa agricolă a ţării, apoi acele legi care au permis înstrăinarea celei mai de preţ avuţii naţionale – pământul?!

Neimplicarea guvernanţilor în susţinerea şi stimularea unor forme asociative în agricultură, acordul tacit al acestora pentru „restructurarea“ unor unităţi agricole sau de procesare a producţiilor numai pentru că au fost construite într-o altă epocă sunt alte tare ce atârnă greu pe umerii românilor, a agricultorilor, a celor din lumea satului.

Poate că rezolvarea mai rapidă a proprietăţii funciare, modernizarea infrastructurii deja existentă ar fi făcut din agricultura României un domeniu nu doar cu uriaş potenţial, ci unul extrem de profitabil.

Pe de altă parte, nici produsele obţinute din activităţile agricole nu  au beneficiat de strategii de promovare, punere în valoare şi distribuţie, iar piaţa de desfacere nu a fost suficient reglementată.

Cât despre dezvoltarea rurală, concomitent cu conservarea arhitecturii şi a tradiţiilor satului românesc, nu pot spune decât că, în mare parte, a fost mai mult subiect de campanii electorale, rareori depăşind stadiul declarativ sau de intenţie. Ar trebui să ne trezim şi să privim acest tezaur aflat în suferinţă cronică, în care se regăseşte însăşi identitatea noastră ca neam şi să facem ca el să dăinuie.

La fel cultura românească, aflată la rându-i în suferinţă. O stare pe care o simt la rându-mi, asemeni poate multor conaţionali, mai ales acum în prag de sărbători când, mai mult ca oricând, aş dori să simt, să văd că nu ne-am rupt de rădăcini.

Dar, cum spuneam, sunt prea frumoase şi mult aşteptate sărbătorile de iarnă ca să nu sperăm, măcar la un an o dată, că poate fi mai bine, că vom fi mai sănătoşi şi mai stăpâni la noi acasă acum şi „LA MULŢI ANI!“.

Ion Banu
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 2935֩ Comentarii

 
֠ 1.     laura -- (15-December-2009 )
doar suntem in romanica .... la ce sa ne asteptam bun

֠ 2.     Niculai Popandron -- (18-December-2009 )
Este trist ca nu s-a acordat si nu se acorda atentia cuvenita celui mai important sector al economiei romanesti.La aceasta ora aflu ca ministru agriculturii va fi Orest Onofrei. Oare cine este acesta pentru ca lucrez in domeniu, dar acum aud prima data de acest nume.Ma asteptam ca destinele agriculturii sa fi fost incredintate lui Valeriu Tabara.Era cel mai potrivit dintre cei din PD-L. Ma gandesc la faptul ca era omul care ar fi putut da o mana de ajutor si cercetarii agricole romanesti care se gaseste la ora actuala in colaps.Va urez LA MULTI ANI si sa fim totusi in continuare optimisti.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI