Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

E. coli, în faza de investigaţie

Implicarea Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi a Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în cazurile de Sindrom Hemolitic Uremic înregistrate în Franţa şi Germania s-a concretizat printr-o evaluare a riscului acestei situaţii.

Rezoluţia anchetei

Concluzia a fost că germenii plantei schinduf (plantă erbacee din familia leguminoaselor, întrebuinţată ca nutreţ pentru vite sau folosită în bucătărie şi în medicină) constituie cea mai probabilă legătură dintre cele două focare de contaminare cu E. coli O104:H4. Investigaţiile au avut ca ipoteză de bază considerarea germenilor de plante ca sursă de contaminare, în special cei ai plantei schinduf, care sunt frecvent comercializaţi şi consumaţi în amestecuri de salate. În acest context se face recomandarea fermă de a nu se consuma germeni de plante sau seminţe încolţite în formă crudă, în salate, ci doar bine gătite.

Direcţii de identificare

Ancheta epidemiologică, aflată în desfăşurare, este orientată pe mai multe aspecte:

• identificarea sursei de contaminare;
• trasabilitatea alimentelor suspicionate;
• avertizarea medicilor şi recomandări pentru populaţie.

Un instrument important pentru derularea eficientă a acestui proces este Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, utilizat pentru schimbul rapid de informaţii, viteza de reacţie în aceste situaţii fiind vitală în majoritatea cazurilor.

(L.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

Vizualizari: 647֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI