Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Drumul seminţei în calendarul primăverii

Legumicultura, asemenea altor sectoare din agricultură, este „curtată“ de fiecare lună din calendar. Mai cu seamă însă în această perioadă a anului, când se porneşte cu toate forţele la treabă.

Dacă avem teren propice, putem începe pregătirea patului germinativ pentru înfiinţarea culturilor din prima urgenţă.

Primul pas e mărunţirea terenului şi afânarea pământului cu grapa pe o adâncime de 5-8 cm, iar unde nu este posibil cu o freză legumicolă adaptată pentru un tractoraş V-445 sau pe un motocultor. Dacă este nevoie se trece la fertilizarea suplimentară cu îngrăşăminte chimice tip complex.

Dacă modelăm terenul în brazde înălţate cu lăţimea la coronament de 50 şi 94 cm, asigurăm o scurgere rapidă a excesului de apă, o încălzire bună a solului, ceea ce ne permite înfiinţarea culturilor mai devreme, comparativ cu terenul nemodelat. Lucrarea se poate executa mecanizat, pe suprafeţe mai mari, cu maşina de modelat solul sau manual, cu sapa şi grebla, pe suprafeţe mici, în grădini.

Primele culturi

În prima jumătate a lunii martie trecem la plantarea verzei, conopidei timpurii şi a gulioarelor. Nu uităm nici de semănatul mazărei, a cepei din arpagic şi sămânţă, a usturoiului de primăvară, a morcovului, pătrunjelului, spanacului, ridichiilor de lună, salatei şi încă altele câte mai sunt necesare.

Imediat ce se poate intra pe teren şi temperatura este de minimum 2-4°C (teoria orientându-ne în mod normal, fără alte alte oscilaţii legate de încălzirea globală, spre perioada 1-20 martie), vom înfiinţa culturile amintite anterior. La o temperatură în sol de
4-6°C se înfiinţează cultura de sfeclă roşie.

Mai târziu, când temperatura este de 8-10°C, se trece şi la culturile de tomate şi fasole, iar pentru ardei şi vinete la 10-12°C. Aşadar, acest calendar poate fi ţinut cel mai bine pe baza temperaturilor înregistrate în sol, decât după orarul biologic dat într-o oarecare măsură peste cap în acest an.

Cu gândul la legumele de vară

În a doua decadă a lunii martie (10-20 martie) se fac semănături pentru producerea răsadurilor de tomate de vară-toamnă, ardei lung şi gogoşar, vinete, castraveţi, efectuând acum lucrările de îngrijire corespunzătoare. În cursul acestei luni se acoperă solariile cu o folie de polietilenă transparentă, pentru obţinerea de legume proaspete, înaintea celor din culturile timpurii din câmp. Vom folosi folie de 0,15-0,2 mm grosime, iar lucrarea se va face cu aproximativ 10 zile înaintea înfiinţării culturii în scopul încălzirii stratului de sol în care se dezvoltă rădăcinile plantelor.

Nu uităm nici de culturile deja înfiinţate, care îşi cer drepturile, îngrijirea lor fiind foarte importantă pentru rezultatele de mai târziu.

Drd. ing. Florea Cosmin, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură – Buzău
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 1968֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI