Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Două boli importante ale iepurilor

MIXOMATOZA

Este o boală infectocontagioasă de natură virală, cu evoluţie acută, comună iepurelui de vizuină şi iepurelui domestic.
Simptomatologie

Boala se manifestă clinic prin epiforă, blefaro-conjunctivită şi apariţia formaţiunilor cu aspect tumoral numite mixoame, în special în zona capului, pe bot, pleoape şi urechi. Tineretul şi iepurii din rasele specializate, belgiană şi angora, sunt cei mai sensibili.

Agentul etiologic al bolii este un virus specific cu rezistenţă crescută la agenţii fizici şi chimici.

Sursele de contaminare

Acestea sunt reprezentate de iepurii bolnavi sau de cei trecuţi prin boală, care elimină virusul în mediul extern contaminând apa, furajele, adăposturile şi ustensilele zootehnice, acestea constituind surse secundare de infecţie alături de cadavrele animalelor. Transmiterea virusului se face pe cale bucală odată cu furajele şi apa contaminate, dar şi prin mucoase şi piele, prin intermediul insectelor hematofage (ţânţari).

Perioada de incubaţie a virusului este de 4-10 zile, iar boala debutează prin hipertermie, abatere, congestia conjunctivei, edemul pleoapelor (blefaroconjunctivită) cu secreţii oculare, care devin mucopurulente. Apoi are loc tumefierea capului, în special a botului, acesta căpătând aspect de „cap de leu“.

În ţesutul subcutanat din diferite regiuni ale corpului, respectiv pleoape, bot, urechi, spate, abdomen şi organele genitale, apar tumorete (mixoame), care pot să ajungă până la mărimea unei nuci. Iepurii slăbesc, cu toate că apetitul se păstrează. Boala are o evoluţie rapidă şi se termină, în majoritatea cazurilor, prin moarte în 5-14 zile.

Sindromul hemoragic al iepurelui

Este o boală infecţioasă virală foarte contagioasă, cu evoluţie supraacută şi acută, caracterizată prin febră, sindrom hemoragic, morbiditate şi mortalitate ridicate.

Manifestări şi transmitere a virusului

Perioada de incubaţie este de 48-72 de ore. Boala se manifestă prin tulburări generale grave, abatere, febră, jetaj spumos hemoragic, cianoza mucoaselor, diaree, hematurie, convulsii, iar în final, căderi în decubit şi moarte în circa 24 de ore. La boală sunt receptivi iepurii de casă, mai ales cu vârste de peste 2 luni şi mai puţin cei sălbatici. Sursele de infecţie sunt repre­zen­tate de iepurii bolnavi, de cei cu forme subclinice, de cei purtători de virus, de cadavre şi de carnea congelată.

Virusul este transmis prin furaje, apă, diferite obiecte, mijloace de transport, vectori (personal, rozătoare, insecte etc.) şi pătrunde în organism pe calea bucală, pe calea cutanată sau a mucoaselor şi pe cale respiratorie. Diag­nosticul prezumtiv în ambele boli se pune pe semnele clinice şi pe baza datelor epizoo­to­lo­gice (existenţa altor îmbolnăviri la iepurii din vecinătăţi). Confirmarea diagnosticului se face prin examene de laborator.

Profilaxia şi tratamentul

Prevenirea constă în aplicarea măsurilor de biosecuritate: dezinfecţii cu DECONTAMINOL, CATIOROM, dezinsecţii cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE, deratizări cu: RATITOX F, RATIKILL şi BRODITOP.

Vaccinarea însă reprezintă baza profilaxiei în cele două boli specifice iepurilor.

SC ROMVAC COMPANY SA produce MIXOHEMOVIROVAC, vaccin asociat contra mixomatozei şi bolii hemoragice a iepurelui care se administrează atât la tineret (după prima lună de viaţă), cât şi la iepurii adulţi nevaccinaţi. Rapelul se face la 21-45 de zile de la prima vaccinare, apoi din 6 în 6 luni pe toată viaţa economică a iepurelui.

Dr. Viorica CHIURCIU,
Doctor în Ştiinţe medicale SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 1197



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI