Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Domnul Dacian Cioloş, despre Politica Agricolă Comună

„România trebuie să fie, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), un factor de echilibru dinamic, reformist, între politica de subvenţii şi cea structurală şi de dezvoltare rurală“, a declarat Dacian Cioloş, fost ministru al Agriculturii, în cadrul simpozionului cu tema „Cum transformăm agricultura României într-unul dintre motoarele de creştere a economiei“, organizat de Mediafax şi LAPAR.

„Când vorbim de o Uniune Europeană cu 27 de state membre, cred că nu putem lăsa deoparte Politica Agricolă Comună. Aceasta este chemată să ţină cont de diversitatea agricolă şi rurală, dar şi de aşteptările cetăţenilor ei, în calitate de consumatori sau de contribuabili. În acelaşi timp este necesar să ţinem seama de ceea ce mănâncă, de peisajul rural, de biodiversitate, de nivelul de trai în mediul rural, de modul cum se face comerţ cu alimente şi cu produse agricole în lume“ –, a afirmat Cioloş. Oare ce vrem de la agricultură?  Fostul ministru consideră că România poate să participe la noua construcţie a PAC dacă ştie, în primul rând, ce vrea, ca ţară, de la agricultura ei.

„Ideea că România este o ţară conservatoare faţă de PAC, pentru că vrea menţinerea subvenţiilor, mi se pare una simplistă şi lipsită de substanţă. Cum să vrei să fii conservator în calitate de stat membru recent intrat în UE, cu o politică ce a fost gândită pentru 6 state membre, apoi adaptată pentru 9, pentru 12 şi pentru 15 state membre?“ – s-a întrebat Cioloş.

Conform opiniei sale, politica agricolă europeană a viitorului nu poate fi una statică. Trebuie să se reformeze în continuare, tocmai pentru a ţine cont de diversitatea agriculturilor UE cu 27 de state membre. De asemenea, să răspundă tot mai mult cerinţelor cetăţenilor Uniunii faţă de agricultură şi de economia rurală. Astfel PAC are nevoie să anticipeze mai bine aşteptările oamenilor care contribuie la buget. Să prevadă evoluţiile mediului economic, ale mediului înconjurător. Să se construiască printr-o apropiere mai mare faţă de cei de jos, de la nivel local, care sunt principalii beneficiari.  PAC nu înseamnă numai subvenţii

„Mi se pare neproductiv şi nedrept să limităm discuţia privind PAC doar asupra subvenţiilor, a nivelului acestora. Nu cred că o Politică Agricolă Comună înseamnă numai un nivel ridicat de subvenţii. Iarăşi, aceasta mi se pare o analiză simplistă. Prin politica structurală şi de dezvoltare rurală, prin mecanismele de asigurare a stabilităţii veniturilor agricultorilor şi a aprovizionării pieţelor, PAC trebuie să fie capabilă să răspundă acum, în secolul al XXI-lea, aşteptărilor unei agriculturi europene, mult mai deschisă pieţelor internaţionale decât acum câteva decenii.

Sunt aşteptări mult mai diverse decât în anii ’60. Sigur că există, în momentul actual, un decalaj privind nivelul de subvenţionare directă a agriculturii, iar acest lucru va trebui clarificat în viitor“ –, a subliniat Cioloş. Fostul ministru a ţinut să precizeze că se urmăreşte obţinerea unei agriculturi performante, cu consumatori şi contribuabili mulţumiţi, care să înţeleagă şi să accepte motivele susţinerii agriculturii şi a dezvoltării spaţiului rural din fonduri publice. Însă, în această situaţie, trebuie să se meargă cu analiza şi cu viziunea dincolo de subvenţii.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 613֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI