Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Doi tineri care au dat satului o uimitoare trezire

Horia este o localitate în apropierea Hârşovei, judeţul Constanţa, care a avut parte de oameni gospodari şi de nume bun în rândul satelor dobrogene. A avut deci, un trecut, din care a rămas doar mândria bătrânilor, atunci când îşi amintesc despre munca, bunătatea pământurilor şi gustul roadelor. Soarta comunei părea până nu demult pecetluită, nimic nu avea darul să schimbe părerea de rău a localnicilor.

Primul pas, darul de nuntă

Cel care avea să readucă speranţa, să mişte lucrurile din amorţeală, să redeştepte dorinţa de a renaşte este tânărul Dumitrel Sava, fiu al satului. În anul 2000 s-a căsătorit cu Ionela, o fată frumoasă din Constanţa, care doar terminase liceul. El era electrician calificat, putea să lucreze oriunde, pentru că această meserie este foarte căutată, dar i-a vorbit soţiei despre pasiunea lui pentru agricultură. I-a propus să se mute la Horia, în casa părintească, iar banii câştigaţi la nuntă să îi investească într-o fermă de animale.

Au cumpărat câteva vaci şi, încet-încet, le-au înmulţit. Grajdul l-au făcut în curtea părinţilor, până în anul 2006 acolo le-au crescut, iar când au ajuns la 40 de capete au trebuit să găsească o altă soluţie. Au cumpărat un teren în comună şi o hală distrusă de la fostul AGROMEC, au angajat oameni şi au continuat munca. Curând a venit vremea să vândă toate vacile româneşti pentru că nu erau rentabile: preţul laptelui era foarte scăzut şi nu acoperea cheltuielile.

Viaţa celor doi tineri curge acum frumos, pentru că munca, sacrificiul sunt noţiuni pe care şi le-au asumat din start. Au doi copii, şi-au ridicat o casă frumoasă, unde este şi sediul societăţii. Uneori pleacă toţi patru în excursie. De la fereastra copiilor se vede, în fiecare dimineaţă, câmpul. Nici nu şi-ar dori altceva. Iar Horia, satul atât de trist până nu demult, trăieşte prin voinţa şi reuşita acestor tineri o nesperată trezire.

Firma are faţă occidentală

Prin anexa Programului Fermierul M 231 au cumpărat vaci din Germania. Au urmat apoi şi alte investiţii. Trebuie spus că obiectul principal al societăţii înfiinţate de către cei doi tineri, Dumitrel şi Ionela Sava, este creşterea animalelor pentru obţinerea laptelui. Se împlinesc aproape 9 ani de când tânăra familie Sava a muncit pe rupte şi, în afară de subvenţiile care s-au dat prin programe de susţinere a tinerilor fermieri, nu au avut alt sprijin. În momentul acesta, principalul venit al societăţii vine din cultivarea terenurilor (2.000 ha) pe care le lucrează cu maşini agricole cumpărate în rate sau în leasing, fără niciun fel de subvenţii.

Deşi anul acesta a fost unul cu producţii mai mici, nu sunt datori la nimeni. Oamenii care lucrează în ferme sau la câmp îşi primesc salariile, iar ei îşi continuă cu seriozitate şi curaj munca. Cine şi-ar fi închipuit că doi tineri, aproape copii, vor reuşi în câţiva ani să devină cei mai importanţi fermieri din zonă?!

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 2686



֩ Comentarii

 
֠ 1.     nicu -- (2-January-2011 )
nu se mai scrie ca de prin 2002 pana mai recent , si-a finantat afacerea asta rurala prin bani obtinuti din trafic cu motorina, sute de tone pe an, luata de la vapoarele ce trec pe dunare,aflata la 10 km distanta de loc. Horia, momentan are cumparate peste 700 ha, ce nu e altceva decat spalare acelor bani intr-un final

֠ 2.     Tinel -- (29-August-2014 )
Motorina este plătită la zi,poți verifica.

֠ 3.     manole -- (28-April-2015 )
nu e mentionat si cati ani de puscarie a facut acest patron harnic si onet.......

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI