Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Distincţii pentru produse tradiţionale

Maramureşenii şi-au expus produsele tradiţionale în cadrul unei competiţii organizate la Baia Mare de către WWF (World Wide Fund for Nature). Brânzeturile de Petrova, mierea cu miez de nucă şi dulceaţa de afine şi-au adjudecat cele trei premii puse la dispoziţie de către organizatori. Câştigătorii vor beneficia de un contract de furnizare cu o pensiune din Ocna Şugatag.

Organizată împreună cu Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş, competiţia a promovat produsele locale care ajută la menţinerea peisajelor naturale din zonele rurale, prin continuarea practicilor agricole într-un mod tradiţional.

„Varietatea şi calitatea produselor locale înscrise în competiţie, precum şi modul în care acestea au fost apreciate de juriu demonstrează faptul că ele reprezintă o alternativă benefică pentru consumatori. Iar beneficiile pentru natură şi pentru peisajul tradiţional le ridică şi mai mult valoarea“, a declarat Luminiţa Tănasie, director de program WWF Dunăre-Carpaţi România.

Criterii de selecţie

Mierea, brânza de diferite soiuri, gemurile naturale, fructele uscate sau tradiţionala palincă s-au aflat pe mesele de prezentare ale concurenţilor. Criteriile pe care juriul le-a avut în vedere în evaluarea produselor au fost: proprietăţile organoleptice, modul de prezentare a produsului, valoarea adăugată a produsului pentru comunitate şi natură (sprijinirea economiei locale, menţinerea practicilor agricole tradiţionale, conservarea patrimoniului tradiţional, păstrarea peisajelor rurale), dar şi caracterul local al produsului şi atitudinea fermierului faţă de mediul înconjurător.

Deşi doar 3 dintre ele au fost desemnate câştigătoare, toate produsele au fost apreciate ca fiind importante pentru dezvoltarea economiei locale. Ele se vor afla în meniul zilnic al turiştilor găzduiţi la pensiunea Popasul din Deal, din Ocna Şugatag. „Turiştii care se cazează în pensiunea noastră vin, în primul rând, pentru relaxare, pentru aerul curat şi pentru frumuseţea locurilor, dar din ce în mai mulţi vin şi pentru produsele locale, sănătoase, obţinute prin metode tradiţionale“, a declarat Vasile Pop, proprietarul pensiunii. „Faptul că noi le putem oferi aceste produse creşte valoarea zonei noastre, în special a Drumului Verde al Maramureşului“, a continuat dl Pop.

Proiectul derulat în România de către WWF, cu sprijinul Comisiei Europene, îşi propune conştienti­zarea fermierilor asupra avantajelor economice oferite de HNV, încuraja­rea cooperării între fermierii din zonele HNV, facilitarea accesului pe piaţă a produselor locale HNV şi îmbunătăţirea viabilităţii economice a agriculturii HNV
.
Daniela POPA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2009

Vizualizari: 571



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI