Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Distincţie de mare fală pentru Parcul Naţional Apuseni

Alături de premianţii turismului

De curând am aflat cu încântare că, dincolo de aprecierile laudative ale turiştilor aflaţi pe urmele legendarului conte Dracula, frumuseţile ţării noastre au fascinat până într-acolo încât Parcului Naţional Apuseni i-a fost acordat binemeritatul statut de destinaţie turistică de excelenţă. În octombrie anul acesta, în cadrul ceremoniei de premiere a destinaţiilor turistice Eden 2009, Parcul Naţional Apuseni a fost premiat pentru frumuseţea sa.

Aflat în partea central estică a Munţilor Apuseni, pe teritoriul judeţelor Bihor, Cluj şi Alba, această rezervaţie este de o semnificaţie ştiinţifică şi turistică incontestabilă, reprezentând una dintre cele mai importante zone carstice ale ţării, aici putând fi admirate aproximativ 3.500 de peşteri. Parcul Naţional Apuseni se întinde pe o suprafaţă de 75.784 ha şi este o adevărată oază de puritate, de vegetaţie şi floră luxuriante, iar cetinile codrilor sunt un adevărat adăpost pentru zecile de specii de animale sălbatice.

Rute turistice de neuitat

Traseele pe care le puteţi face în Munţii Apuseni sunt variate, fiecare oferindu-vă prilejul de a vedea ceva nou, inedit. În aproape fiecare zonă a Munţilor Apuseni puteţi admira câmpurile de lapiezuri şi de doline, platourile carstice, cheile adânci şi peşterile. Pe lângă toate aceste nestemate ale naturii, veţi porni într-o călătorie în care apa vă va arăta drumul prin masivele de calcar. Printre cele mai spectaculoase obiective turistice se numără:

• Valea Sighistelului, zona cu cele mai multe peşteri – 200 pe 10 kmp;
• Coiba Mare;
• Cetăţile Ponorului, unde puteţi vedea un portal de peşteră impresionant, de aproape 6 m;
• Poiana Ponor;
• În Avenul V5 Văişoara puteţi admira cea mai adâncă prăpastie, de 642 m;
• Izbucul Tauz, unde se află cel mai adânc sifon din ţară, de aproximativ 85 m;
• Alte atracţii turistice sunt pe Cheile Turzii, cu cele 997 de specii de plante şi 67 de specii de păsări.

Referinţe geografice

Munţii Apuseni sunt un lanţ muntos din Transilvania, parte a Carpaţilor Occidentali. Aceştia sunt formaţi în orogeneza alpino-carpato-himalayană şi sunt compuşi dintr-un mozaic de roci calcaroase. Cel mai înalt vârf al lor este Cucurbăta Mare, cunoscut şi ca Vârful Bihor, cu o altitudine de 1.849 de metri. Sunt delimitaţi la nord de râul Barcău, la sud de râul Mureş, la vest de Dealurile şi Câmpia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinară a Transilvaniei.

De pe crestele munţilor, în măruntaiele pământului

Peştera Urşilor, despre care cu siguranţă aţi auzit, trebuie neapărat să fie unul dintre locurile pe care să le vizitaţi. Descoperită în anul 1975, peştera impresio­nează prin impozanţa ei, dar şi prin faptul că, în adâncul măruntaielor sale, se ascund fosilele foarte bine conservate ale urşilor de cavernă, animale preistorice ce au trăit acum mai bine 15.000 de ani. Se pare că peştera a fost un adevărat sanctuar al lor, pentru că aici au fost descoperite 140 de fosile. Se crede că animalele au rămas captive după ce o stâncă s-a prăvălit peste ieşirea cavernei. Peştera Urşilor are o lungime de aproape un kilometru şi jumătate şi este situată lângă satul Chişcău, în comuna Pietroasa, judeţul Bihor, la o altitudine de 482 de metri.

Un alt obiectiv turistic foarte important este Peştera Scărişoara. În adâncul ei se regăseşte cel mai mare bloc subteran de gheaţă permanentă, despre care specialiştii susţin că este o adevărată arhivă paleoclimatică, întrucât în structura sa stratigrafică au rămas înscrise toate oscilaţiile majore ale factorilor meteorologici de la exterior care s-au succedat în ultimele milenii. Se pare că originea acestui gheţar datează de acum 3.500 de ani.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 596֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI