Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Din sat s-a întrupat vedeta…tunarul din Jibou

Născut în 1948 în localitatea sălăjeană Jibou, Ştefan Birtalan a scris una dintre poveştile de aur ale handbalului românesc. Supranumit „tunarul“ pentru forţa incredibilă a aruncărilor sale, fostul inter stânga de legendă al Stelei şi a naţionalei României a cucerit de-a lungul carierei trei medalii la Jocurile Olimpice (bronz – München, 1972, argint – Montreal, 1976 şi bronz – Moscova, 1980), precum şi două titluri mondiale la ediţiile din Franţa, 1970, şi RDG, 1974. Pentru evoluţiile sale de senzaţie pe semicerc, Birtalan a primit titlul de cel mai bun sportiv al României în anii 1974, 1976 şi 1977.

Să fii cel mai bun într-o generaţie de geniali precum Gaţu, Gruia sau Licu a fost ţelul după care s-a ghidat continuu. Şi a reuşit, chiar dacă, cu modestia tipică marilor campioni, afirmă: „Am fost şi eu un fel de Mont Blanc, ceva pe acolo. Gruia era Himalaya.“
Erau vremurile când de la Bucureşti se fixa ora în handbalul masculin mondial. „Puteam să batem pe oricine, oricând. Eram cei mai buni din lume. Ca echipă, ca individualităţi“, declară „Bibi“, cum îi spun apropiaţii.

Mai iute decât moartea

Destinul colonelului plecat din Jiboul Sălajului la Steaua n-a fost urzit numai cu momente fericite. În 2001, în urma unui control de rutină, s-a relevat prezenţa în corpul uriaşului de 1,95 cm a virusului hepatic C. Şapte ani mai târziu, idolul miilor de handbalişti din întreaga lume a suportat un transplant de ficat efectuat la clinica Fundeni. De atunci, Birtalan trăieşte viaţa altfel, preţuind-o infinit. „Pentru mine, fiecare zi e splendidă. Pentru că trăiesc, pentru că mai trăiesc.“

Montreal, visul pierdut

Marele regret al fostului inter stânga al naţionalei tricolore a fost finala olimpică de la Montreal din 1976, disputată împotriva colosului din est, URSS. Deşi Birtalan et comp. erau catalogaţi ca marii favoriţi la aurul olimpic, „tezaurul“ a ajuns, spre dezamăgirea unei ţări întregi, la Moscova. „Am fost prea siguri pe noi. Nu ne-am regăsit tot meciul. N-am dormit săptămâni întregi de necaz. Şi acum mă gândesc la meciul acela“, mărturiseşte magicianul semicercului.

Pe urmele tatălui

Fiul fostului golgeter de la Campionatul Mondial din 1974 găzduit de Berlinul de Est, Ştefan Birtalan jr. este, la rându-i, handbalist, evoluând chiar pe acelaşi post pe care tatăl său a cunoscut consacrarea, cel de inter stânga. Birtalan jr. este în prezent component al echipei Steaua, club la care legendarul său tată a scris istorie.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 679



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI