Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Derogare pentru laptele crud de vacă

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat Comisiei Europene acordarea unei perioade suplimentare de tranziţie pentru România pentru alinierea la cerinţele comunitare ale laptelui crud de vacă cu cel puţin un an peste data stabilită, de 31 decembrie 2011. Solicitarea României a primit avizul favorabil, urmând ca, în cel mai scurt timp, experţii ANSVSA să definitiveze împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene planul detaliat al aplicării acestei măsuri.

Avantaje

Beneficiile prelungirii perioadei de tranziţie se vor reflecta asupra tuturor celor implicaţi în sectorul laptelui de vacă, crescători şi fermieri de animale şi operatori din domeniu, centre de colectare sau unităţi de procesare. Cei care cresc un număr mic de animale au posibilitatea de a-şi valorifica pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot procesa şi vinde în continuare în România produsele respective.

Esenţial este ca această perioadă suplimentară obţinută să fie constructivă şi utilizată pentru aplicarea unor măsuri şi derularea unor programe menite să ducă la îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a acestuia şi la modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene.

Date statistice

- Din raportul prezentat de reprezentanţii ANSVSA reiese faptul că, din totalul de 111.988 exploataţii pentru producţia de lapte de vacă existente în România, peste 90% sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine.

- Datele au arătat, de asemenea, că, dintre cele 1.464 de ferme, un număr de 510 derulează programe de modernizare şi restructurare pentru atingerea conformităţii la cerinţele europene. În ceea ce priveşte centrele de colectare a laptelui, din cele 1.613 de unităţi, 408 nu corespund din punct de vedere structural, dar au întocmit programe de modernizare şi restructurare.

- Au fost menţionate în raport şi cele 114 unităţi de procesare a laptelui, numai una dintre acestea fiind aliniată cerinţelor comunitare şi care dispune de linii separate de procesare a laptelui conform şi neconform. Alte 50 de unităţi care corespund cerinţelor structurale procesează lapte neconform, de la care se comercializează  produsele pe piaţa internă, identificate cu marca rotundă.

- Incluse au fost şi cele 63 de unităţi care nu corespund cerinţelor structurale, dar au întocmit programe de modernizare şi restructurare pentru a atinge cerinţele de conformitate până la data de 31 decembrie 2011. Şi aceste unităţi îşi comercializează produsele pe piaţa internă, identificate cu marca rotundă.

Estimarea realizată de către experţii ANSVSA la finele raportului prezentat Comisiei Europene a arătat că, la sfârşitul perioadei de tranziţie acordate României, un procent de 19% din laptele crud de vacă livrat la unităţile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (număr total de germeni/ml şi numărul de celule somatice/ml) prevăzut de reglementările europene.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2011

Vizualizari: 802



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI