Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Deparazitarea animalelor din gospodării

Animalele sunt expuse permanent la infestări sau reinfestări cu paraziţi în timpul păşunatului, adăpatului sau prin consum de furaje. Pentru a menţine starea de sănătate a animalelor şi implicit a omului toate animalele din gospodărie trebuie deparazitate atât intern cât şi extern de 3-4 ori pe an. Una dintre deparazitări se face toamna, la intrarea animalelor în stabulaţie.

Bolile parazitare sunt destul de frecvente la animale şi, chiar dacă nu produc întotdeauna mortalitate, acestea influenţează negativ producţiile. Cele mai multe parazitoze evoluează sub forme clinice inaparente, trecând neobservate, ceea ce face ca infestaţia să crească an de an într-o gospodărie unde nu s-au făcut deparazitări. Animalele pot fi parazitate cu foarte mulţi paraziţi interni, în special helminţi - viermi care se localizează în diferite locuri: tubul digestiv, aparatul respirator, aparatul genital, sistemul circulator, muşchi etc. sau pot să migreze în ciclul lor biologic prin diferite ţesuturi.

Paraziţii acţionează mecanic, traumatizând ţesuturile prin care migrează, sau pot să obstrueze lumenul intestinal. Ei pot elibera de asemenea toxine în circulaţia sanguină, care acţionează asupra ficatului, vaselor de sânge sau a creierului. De asemenea, unii paraziţi ai câinelui determină crize epileptiforme din cauza toxinelor eliberate. Paraziţii, prin migraţia lor în organism, pot să vehiculeze germeni patogeni, bacterii sau virusuri, provocând enterite sau pneumonii infecţioase. Prin hrănirea paraziţilor cu substanţe nutritive se perturbă metabolismul glucidelor, protidelor, vitaminelor şi sărurilor minerale din organismele parazitate.

Paraziţii externi ai animalelor (păduchi, purici, căpuşe, râi etc.) produc leziuni pe pielea animalelor, având ca rezultat un disconfort continuu cu scăderea producţiilor. În plus, unii dintre aceştia se pot transmite şi la om, de exemplu unele râi.

Unii paraziţi externi precum larvele de purici şi păduchi ai câinilor şi pisicilor pot fi contaminaţi cu larvele unor tenii pe care le transmit organismelor gazdă şi accidental omului.

Omul se poate infesta cu paraziţi de la animale prin contact direct cu acestea, prin consumul vegetalelor pe care au ajuns diferite elemente parazitare, prin intermediul mâinilor murdare sau prin consum de carne infestată.

Este important de ştiut că în ciclul biologic al majorităţii paraziţilor interni există una sau mai multe gazde intermediare, cel mai important fiind câinele care transmite paraziţii la animalele de interes economic şi accidental şi la om, provocându-i boli grave (hidatidoza, larva migrans etc.).
În concluzie, toate animalele din gospodărie trebuie deparazitate, inclusiv câinele.

Pentru această acţiune produsele folosite diferă în funcţie de specia de animale. Ţinând cont de acest lucru recomandăm:

• Pentru cabaline - Ecvirom, Ecvi­rom I - suspensie orală.
• Pentru rumegătoare (bovine, ovine, caprine) Fasciocid, Rombendazol 2,5% şi 10% Romfenbendazol, Rombendazol Plus - suspensii orale, Romivermectin, Romaver­mectin Plus - soluţii injectabile.
• Pentru porcine Romoxibendazol comprimate şi pulvis şi Romiver­mectin - soluţie injectabilă.
• Pentru păsări, Rombendazol F - comprimate.
• Pentru câini şi pisici - Paracan, Total, Rombendazol Super. Concomitent cu deparazitarea animalelor trebuie să se facă şi deparazitarea adăposturilor. Pentru deparazitarea externă şi a adăposturilor recomandăm Scabizol, Romparasect 5%, Romparatox.

Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 912֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI