Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

De la oul industrial, la cel ecologic

Animaţie pe sălile Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, unde se desfăşoară o expoziţie de produse ecologice. Au răspuns invitaţiei numeroşi agenţi economici şi producători individuali, dovadă a faptului că acest sistem care produce alimente mai curate şi mai potrivite metabolismului organismului uman câştigă teren. Între cei prezenţi, şi domnul Ioan Pop, administratorul firmei Pop Avi SRL din Cluj-Napoca, unitate profilată în producerea de ouă ecologice.

Înfiinţată în urmă cu patru ani, societatea comercială clujeană dispune acum de 1.800 de capete. „Un efectiv atât de redus?“ Aşa este, vine răspunsul, dar pentru a îndeplini condiţiile impuse de Uniunea Europeană, condiţii raportate la posibilităţile pe care le avem, acesta este numărul de păsări pe care, deocamdată, ni-l putem permite. De altfel, conform aceloraşi condiţii, o fermă ecologică nu poate avea mai mult de trei mii de capete. Să nu uităm că fiecare pasăre are la dispoziţie patru metri pătraţi pe care se mişcă liber şi unde îşi găseşte o parte din hrană.

Pajiştea din jurul fermei este semănată cu iarbă şi trifoi, iar o parte cu nisip. Aceste condiţii în care pasărea se mişcă liber, la care se adaugă hrana ecologică, se concretizează în oul ecologic care, vedeţi, se bucură de un deosebit interes din partea vizitatorilor la târg.

Oul „bioardelenesc“

– Şi pentru că aminteaţi de hrană…

– Alimentaţia păsărilor se face cu furaje ecologice produse în ferme specializate. O parte din cerealele necesare le producem şi noi pe suprafaţa de circa 12 ha teren de care dispunem. Menţionez că sunt interzise făinurile proteice de origine animală, aditivii, enzimele, aminoacizii, vitaminele de sinteză chimică şi organismele modificate genetic, iar sănătatea păsărilor este asigurată prin bunăstarea acestora fără antibiotice şi medicamente de sinteză.

Ofertă mică

– După interesul pe care-l manifestă vizitatorii aici înţeleg că oul (bio) de Ardeal, cum îl denumiţi dumneavoastră, este căutat

– Mai mult, nu avem posibilitatea să onorăm toate cererile. La această dată desfacem produsul nostru printr-un magazin propriu şi prin alte 18 magazine din Cluj şi, din când în când, trimitem şi la Bucureşti.

– Iar preţul?

– Aş zice că este pentru toate buzunarele. Un ou bio costă cu 0,3-0,4 lei mai mult decât cel obişnuit. Sigur, e un început, dar am convingerea că în ţara noastră produsele bio vor avea tot mai multă căutare.

Sprijinul statului, ca şi cum nu ar fi

– Agricultura ecologică presupune, totuşi, un efort financiar consistent...

– Fără îndoială. Investiţia, în cazul nostru, a fost mare, foarte greu de suportat şi să nu uităm că, până la dreptul de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea „produs obţinut din agricultura ecologică“, exploataţia, ferma în cazul nostru, trebuie să parcurgă o perioadă de conversie de minimum doi ani.

Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, organismele de inspecţie şi certificare fac vizite de inspecţie care trebuie plătite de fermier. În final, până când se eliberează certificatul de produs ecologic – sigla AE, alături de sigla comunitară, vorba românului: „Îţi trece părul prin căciulă“ şi ţi se golesc buzunarele.

– Dar ajutorul statului?

– Din păcate, acesta lipseşte. Cei care diriguiesc economia României nu prea fac deosebirea între agricultura obişnuită şi cea ecologică. De aici şi faptul că cei care se hotărăsc să practice acest sistem sunt atât de puţini pentru că, aşa cum vă spuneam, investiţiile sunt deosebit de costisitoare. Şi e păcat că, datorită condiţiilor de care dispune, ţara noastră ar putea deveni unul dintre marii producători de produse bio din Uniunea Europeană.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 858֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI