Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

De la moldoveanul Hu Qiufeng, cu dragoste...

O grădină de legume cum nu este alta în Movilenii Iaşilor. Nici stăpânul casei nu este un fermier obişnuit. Îl cheamă Hu Qiufeng şi este chinez stabilit în satul moldav din 1996.

Îl găsim udând în grădină. „E secetă, cum n-a mai fost“, a fost explicaţia chinezului. Pe lângă legumele obişnuite, domnul Hu, cum îi spun sătenii, cultivă şi legume aduse din China. „Anul trecut am avut o recoltă foarte bună de varză chinezească pe care am livrat-o la un supermarket.“

A venit în România la o unitate ce urma să producă televizoare color. Afacerea a dat faliment şi Hu s-a gândit ca, împreună cu un alt asociat, tot chinez, să deschidă o fabrică de chipsuri de fructe. Şi acest proiect a dat greş, astfel încât omul nostru şi-a îndreptat atenţia spre agricultură. „În România este pământ mult şi bun“.

Sursa de venit, produsele eco

Sedus iremediabil de România, Hu s-a stabilit la Movileni, s-a însurat cu o româncă şi a optat să facă agricultură ecologică. A cumpărat cinci hectare de pământ la Gropniţa, un sat vecin, şi va mai cumpăra aceeaşi suprafaţă în apropiere de pădure, unde va creşte păsări şi animale. Va aduce din China utilajele necesare şi doi-trei specialişti, astfel încât întreaga producţie să fie „eco“.

„Observ la consătenii mei – le pot spune aşa după atâţia ani, afirma Hu – că porumbul şi grâul ocupă suprafeţe uriaşe, culturi de la care se obţine un profit foarte mic, în timp ce, sigur, cu mai multă muncă, s-ar putea obţine venituri substanţiale din culturile ecologice care se cer la export, dar şi în ţară pentru că oamenii vor să mănânce sănătos.“

Pledoarie pentru asociere

În China, hrana de fiecare zi este ecologică. Nu există mari ferme care să producă carnea, ouăle etc. în sistem industrial, de aceea, afirmă Hu, şi aici oamenii ar trebui să se asocieze. Fiecare gospodar din grupul de producători constituit ar putea creşte în condiţii ecologice, să zicem, o mie de păsări. Acelaşi lucru şi în ceea ce priveşte celelalte animale sau legumele. Eu am experienţa din China şi vă pot spune că acest lucru este perfect posibil şi la Movileni.

Deşi fascinat de România, chinezul convertit în moldovean nu ezită să fie şi critic. Sunt prea multe sărbători şi mulţi oameni în putere, zâmbeşte interlocutorul, în putere pierd timpul la bufet.

„Dar lucrurile, continuă fermierul, se vor îndrepta rapid. Pe mari suprafeţe au fost constituite asociaţii unde se lucrează după tehnologii moderne. Am convingerea că această ţară are tot ce-i trebuie pentru a deveni o ţară bogată, iar eu, care am fost adoptat aici, iubesc România, a doua mea patrie.“

Chinezul aclimatizat la Movileni vrea să deschidă şi un post de radio. Acum face diligenţele necesare şi spune că, în clipa în care va intra în eter, se va adresa în egală măsură chinezilor care lucrează în România şi în ţările vecine, dar şi – cu emisiuni în limba română – ţăranilor români pe care i-a îndrăgit.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 890֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI