Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

De două ori mai mulți bani pentru împăduriri

În cadrul Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, cele mai importante lucrări de împădurire pe terenuri degradate (Măsura 125) se realizează în această primăvară, pe raza direcţiilor silvice Botoşani – 128 ha, Timiş – 119 ha și Teleorman – 47 ha. Anul trecut s-au alocat 180 milioane de lei pentru împăduriri. În 2011 avem 400 milioane de lei, în mare parte din Fondul de mediu, pentru împădurirea terenurilor degradate. De aceşti bani pot beneficia administrațiile locale, asociațiile și Romsilva.

Prima împădurire, cu bani europeni

Ministrul Mediului și Pădurilor a spus că, anul acesta, se vor aloca de la Uniunea Europeană peste 229 milioane de euro, pentru Măsura 221 - Prima împădurire a terenurilor agricole. „Sperăm să avem mai multe solicitări, pentru că, anul trecut, au fost foarte puține. În 2010 am împădurit peste 8.000 ha, prin programul Prima împădurire, iar anul acesta avem în program 12.500 ha“, a precizat Laszlo Borbely. Pentru a-i încuraja pe proprietarii de terenuri să acceseze fonduri europene, în vederea împăduririi, MMP a mărit sprijinul acordat, de la 1.100-1.500 euro/ha la 1.800-1.900 euro/ha. A făcut acest lucru deoarece toți specialiștii au fost de acord că suma inițială, acordată pentru un hectar, era prea mică. În plus, solicitantul va primi alți bani pentru compensarea terenului agricol și administrarea acelei păduri până la faza de masiv.

Fonduri multe, cereri puține

În ciuda sprijinului substanțial, nici în acest an lumea nu se înghesuie la accesarea fondurilor europene pe Măsura 221. „Până acum, administrațiile locale au depus dosare pentru împăduriri care acoperă vreo 4.100 ha. Poate că în următoarea sesiune de depunere a proiectelor vom primi mai multe cereri“, a declarat Cristian Apostol, secre­tar de stat la MMP, în exclusivitate pentru Lumea Satului. Domnia sa ne-a mai spus că în pădurile particulare se fac împăduriri pe aproximativ 3.300 ha. De asemenea, că regimul silvic românesc se bazează pe regenerarea naturală. „Conducem arboretul și facem tăieri în așa fel încât să obținem acea regenerare naturală. Chiar dacă este o operațiune mai costisitoare, are avantajul de a fi ecologică. Nu știu dacă v-ar plăcea să vedeți o pădure cu copacii aliniați ca soldații la paradă“, a precizat Apostol.

Material săditor, din pepinierele RNP

Valerian Solovăstru, directorul general al Romsilva, ne-a informat că materialul forestier săditor necesar împăduririi provine din pepinierele proprii. Astfel, regia dispune de aproape 60 milioane de puieţi. Fiind prea mulți, 14 milioane se vor valorifica, iar aproximativ un milion de puieţi vor fi acordați gratuit către ONG-uri şi cei care fac acţiuni de voluntariat. Directorul general a afirmat că gradul de împădurire a României a crescut de la 27% în anii trecuți la 30%, față de 33%, cât este media în Uniunea Europeană. În zona de munte s-a ajuns în prezent până la 70%, iar în cea de deal, la 35-36%. „Din păcate, în zona de câmpie, unde înregistram un nivel de împădurire de 8%, se pare că am scăzut la 5%. Aici trebuie să insistăm mai mult“, susţine Solovăstru.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2011

Vizualizari: 795



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI