Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Date statistice

• Cu un efectiv de peste 2,6 milioane de capete bovine, România se situează pe locul 11 în Uniunea Europeană. Un loc neonorant, dacă avem în vedere că efectivele de astăzi sunt doar la jumătatea celor crescute cu 60 de ani în urmă.
• În 2008, numărul bovinelor sacrificate a fost de 1.116 mii capete, dintre care doar 188 mii de capete au fost sacrificate în unităţi industrializate specializate.
• Categoriile de bovine sacrificate au fost: tineret mascul – 49,2%, tineret femel – 14%, vaci reformă – 33,8%, tauri – 2,3%, boi şi bivoli – 0,7%. Această structură evidenţiază calitatea slabă a cărnii de vită, având în vedere ponderea mare a cărnii provenită de la vacile reformate.
• În 2008, producţia primară a fost de 306 mii de tone greutate vie, în scădere cu 14 mii de tone faţă de anul precedent.
• În urmă cu trei ani, producţia de carne de bovine a fost de 190,6 mii tone carcasă, dintre care 20,7% s-a obţinut în unităţi specializate.
• Importul la carnea de bovine refrigerată şi congelată a fost în 2008 de 12 mii tone provenind şi din ţări membre UE, dar în pondere de 70% din Argentina, Brazilia, SUA.
• S-a exportat tineret în viu circa 100 mii de capete la un preţ mediu de 1,7 euro/kg în UE şi alte ţări.

Creşterea vitelor pentru carne, un mit în Carpaţi

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Caracal a fost recent gazda unui eveniment care a reunit oameni de valoare din zootehnia şi cercetarea românească. Motivul acestei reuniuni a fost în fapt lansarea unei cărţi complexe privind creşterea vitelor de carne, lucrare semnată de o serie de specialişti de seamă în ameliorare genetică, în frunte cu dr. ing. Gheorghe Neaţă. Cu prilejul acestei lansări au fost avansate şi problemele, dar şi posibilele rezolvări ale crescătorilor de animale, mai cu seamă ale celor care exploatează vite pentru carne. Potrivit domnului Neaţă, cartea „Creşterea vitelor pentru carne, mit sau realitate în Carpaţi“ a luat naştere, după cum a afirmat, ca urmare a unei dorinţe mai vechi a domniei sale, dar şi pentru a servi tuturor acelor care întrevăd în sectorul de creştere a bovinelor pentru carne un potenţial serios.

Lucrarea este practic o pledoarie pentru dezvoltarea acestui sector şi pentru educarea populaţiei cu privire la consumul cărnii de vită. Domnia sa a făcut şi o succintă prezentare a acestui sector înainte de 1989. Atunci România reprezenta cea mai mare forţă zootehnică în această regiune geografică a Europei. Anul de referinţă în dezvoltarea acestui sector în ţara noastră este 1985, când se creşteau aproape 7 milioane de bovine, din care 1,8 milioane erau tăuraşi la îngrăşat. În pofida declinului zootehnic actual, inginerul Neaţă pare un om optimist. Convingerea lui este că se întrevăd condiţiile necesare pentru a reclădi acest sector important, cu condiţia ca factorii decidenţi să ofere fermierilor nu numai un sprijin financiar acceptabil, ci şi posibilitatea de a valorifica potenţialul agricol pe care îl reprezintă pajiştile naturale.

Laura Zmaranda Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 9, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 912



֩ Comentarii

 
֠ 1.     mirela -- (3-May-2011 )
GARD VIU din gladita.Vand seminte de gladita (un fel de salcam cu spinii mari )pentru persoanele care vor sa imprejmuiasca suprafete mari de teren.Gardul din gladita este ieftin, nu vi-l fura nimeni pentru fier vechi ,nu va taie plasele din sarma,nu intra oile, caprele , iepurii ,oamenii sa va strice recolta sau pomii fructiferi,este bun ca perdea de protectie impotriva vanturilor,imprej. in jurul iazurilor,etc)Asteptarea e mai grea ,pana creste 1-2 ani, dupa care nici picior de vietate nu va calca proprietatea. 50 lei/ kg (in jur la 4600 buc ,aprox 200 ml) tel 0748117363

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI