Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dacian Cioloş, un român pentru viitor

Greu, foarte greu ne-a fost să-l lămurim pe domnul Dacian Cioloş să scriem că este ceea ce este: cel mai tânăr demnitar român ce ne poate reprezenta oriunde în lume. Cel puţin în materie de ştiinţe agroalimentare şi economice.

Cu o modestie ce caracterizează personalităţile umane de referinţă, domnia s-a ne-a sugerat să mai aşteptăm. Adică să-l nominalizăm la rubrica elitelor agricole abia după ce va lăsa în urmă o părticică din opera corifeilor agriculturii româneşti. I-am sugerat, în dialogul purtat, că prea multă modestie strică. Nu atât pentru imaginea sa personală, cât pentru interesul naţiunii căreia îi aparţine.

Componenţa genetică umană

La baza evoluţiei sale profesionale se află nu numai competenţa eului său uman, ci şi acea părticică a statului român care i-a facilitat propulsarea ştiinţifică. Pentru că, trebuie spus, înainte de a ajunge cel mai tânăr demnitar al agriculturii româneşti, el este un şcolit al celor mai titrate instituţii ştiinţifice în materie de gestiune agroalimentară. Este, deopotrivă, un produs al şcolii agricole româneşti, dar şi al şcolii franceze de strategii în management. Ar fi foarte greu să faci o delimitare între graniţa autohtonă şi cea franceză de perfecţionare profesională.

Propulsarea

Că place sau nu politicienilor de astăzi, cei care aveau să-l propulseze în fruntea ierarhiei agricole din România au fost liberalii, fără ca el să declare deschis că se subînscrie acestei doctrine politice. Mai întâi ca secretar de stat în echipa lui Remeş, apoi ca ministru plin. Se întâmpla în perioada cea mai grea de gestionare liberală a agriculturii. Atunci când atacurile dinspre instituţiile europene ameninţau chiar cu revenirea la blestemata clauză de salvgardare.

Dacian Cioloş are meritul de-a se fi detaşat de intrigile care au zguduit instituţia ministerială din apropierea Pieţei Universităţii, emiţând decizii înţelepte care au convins Bruxelles-ul că suntem capabili să implementăm cele mai severe reglementări în materie de gestionare a sectorului agroalimentar. Cel puţin din acest punct de vedere, Ilie Sârbu ar trebui să-i fie recunoscător. În plan intern, Dacian Cioloş a făcut atât cât i-a permis puterea legislativă şi executivă.

Dacă va fi să fie

Se discută mult pe seama interesului României de a obţine în cadrul Comisiei Europene portofoliul de Comisar pentru agricultură. Se pare că solicitarea este împărtăşită de principalele puteri agricole ale Uniunii – Franţa, Polonia, Spania, Germania –, dar nu ştim în ce măsură se vor lăsa convinşi olandezii, danezii, englezii şi irlandezii, ultimii anunţând că intră şi ei în cursă pentru această funcţie.

Dacă va fi să fie ca reprezentantul să fie nominalizat oficial pentru postul de comisar pentru agricultură, atunci este aproape sigur că Dacian Cioloş are cele mai mari şanse de câştig. În interior el este susţinut aproape de toate partidele, având în plus şi sprijinul preşedintelui Traian Băsescu. La nivelul Uniunii Europene, prestaţia sa în mandatul fostei guvernări a fost bine apreciată, iar francezii sunt primii care au interesul ca Dacian Cioloş să gestioneze problemele agriculturii comunitare.

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 631֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI