Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Curiozităţi din lumea plantelor

Pământul este o resursă parcă inepuizabilă de frumuseţi, dar şi de ciudăţenii. Unele plante impresionează prin delicateţea şi parfumul lor sublim, dar iată că în enciclopedia biologică se regăsesc flori despre care nu am putea spune că stârnesc admiraţia.

Rege peste lumea florilor

Pe lista plantelor ciudate se înscrie şi crinul puturos sau Rafflesia, aşa cum este denumit ştiinţific, care creşte în Asia. Această floare impresionează prin dimensiunile sale uriaşe, are un diametru de 90 cm şi poate ajunge la o greutate de aproximativ 10 kg. Deşi crinul puturos pare să fie rege peste lumea florilor, cei care au avut ocazia să-l vadă nu au fost atât de încântaţi de parfumul pe care acesta îl emană. Petalele sale colorate în roşu răspândesc un miros asemănător cadavrelor în descompunere. Spre deosebire de alte plante, singurele componente ale acestei flori sunt cinci petale şi nişte nervuri lungi şi subţiri. Crinul puturos este lipsit de rădăcină, tulpină sau frunze.

Metamorfoza plantei cameleon

O metodă poate chiar mai ingenioasă decât a acestor flori dornice de intimitate a adoptat-o floarea cameleon. Se pare că ea are proprietatea de a-şi schimba culoarea de câteva ori pe zi. Culoarea imaculată de alb pe care floarea cameleon o are dimineaţa se transformă treptat spre amiază în roşu aprins, iar spre asfinţit prinde nuanţe violet. Metamorfoza se încheie noaptea, când floarea cameleon redevine albă.

Văzută doar cu lupa

La polul opus în ceea ce priveşte dimensiunea se află wolffia, o floare atât de mică încât nu poate fi văzută cu ochiul liber. Această floare creşte în Australia şi apare la suprafaţa bălţilor sub forma unor pelicule verzi. Pentru a putea admira această floare este nevoie de o lupă.

Timidele flori de nufăr

Admirate pentru delicateţea şi parfumul lor plăcut, unele flori de nufăr au secrete pe care puţin le cunosc. Deşi nu s-a găsit încă o explicaţie pentru acest fenomen, ele se ascund dimineaţa sub apă şi rămân acolo până spre seară. Abia atunci florile de nufăr se ridică deasupra apei şi, odată cu căderea nopţii, încep să îşi desfacă petalele.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.12, 16-30 IUNIE 2011

Vizualizari: 2798



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI