Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Curier juridic (6)

Ordinul nr. 19, din 29 ianuarie 2009, privind aprobarea sumelor, a condiţiilor şi a modului de acordare a acestor sume pentru achiziţia materialului seminal congelat de taur.
(MO al României, Partea I, nr. 66, din 4 februarie 2009)

Temeiul legal al acestui ordin cu caracter normativ îl constituie prevederile art. 35 alin. (11) din Legea Zootehniei nr. 72/2002 şi HG nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

De la bun început, cei interesaţi trebuie să ştie că, potrivit prevederilor art. 1 din ordin, se acordă sprijin financiar pentru achiziţia materialului seminal congelat provenit de la tauri atestaţi şi autorizaţi oficial, folosit în anul 2009 la însămânţarea artificială, în cantitate de o doză de material seminal congelat pentru o însămânţare pe ciclu de călduri, precum şi pentru achiziţia agentului criogenic folosit în anul 2009 la conservare, în vederea ameliorării genetice a efectivelor de bovine.

Suma acordată pentru achiziţia de material seminal congelat este de 7 lei pe doză.

Potrivit alin. (4) al aceluiaşi articol, agentul criogenic folosit la conservare este finanţat integral din fonduri bugetare, din bugetul alocat în acest scop, şi se achiziţionează de către oficiile judeţene pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, conform OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

Să mai reţinem şi prevederea de la art. 2 din ordin, conform căreia beneficiarii formei de sprijin financiar în acest domeniu sunt crescătorii de bovine, prin asociaţiile sau federaţiile crescătorilor de bovine care îndeplinesc cumulate următoarele condiţii:

a) sunt acreditate de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu“ (ANARZ) pentru efectuarea însămânţărilor artificiale la specia bovine;

b) au operatori însămânţători angajaţi sau contracte de colaborare cu operatori însămânţători independenţi, autorizaţi de oficiul judeţean pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie(…);

c) achiziţionează material seminal congelat de la tauri autorizaţi de către ANARZ (…);

d) au un protocol încheiat cu oficiul judeţean pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie pentru aprovizionarea cu agent criogenic;

e) au un specialist angajat ori au un contract de colaborare cu un specialist pentru recepţia materialului seminal congelat şi distribuţia acestuia către operatorii însămânţători autorizaţi (…).

Pentru o mai bună cunoaştere a reglementărilor din acest ordin, recomandăm celor avizaţi să-l procure şi să-l însuşească.

Jurist, Costel-Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 725֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI