Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Curier juridic (6 din 2010)

Normele tehnice privind fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, aprobate prin Ordinul nr. 766 din 16 decembrie 2009.
(MO al României, Partea I, nr. 918 din 29 dec. 2009)

Prin aceste Norme tehnice emise de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, aprobate prin Ordinul Comun al celor doi miniştri şi al preşedintelui ANPC, se stabilesc materiile prime, procedurile prin care pot fi obţinute băuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, modul de prezentare în vederea comercializării, sistemul de evidenţă a materiilor prime, producţiei şi cantităţilor comercializate, precum şi autorităţile responsabile cu verificarea modului de respectare a procedurilor legale de către operatorii în domeniu (Art. 1).

Înainte de a prezenta câteva dintre reglementările stabilite în acest domeniu este bine să reamintim celor interesaţi că băuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate obţinute în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole, cum sunt:

– fructele şi/sau părţi de fructe, cu excepţia strugurilor, provenite din plantaţiile pomicole şi/sau din plantaţiile de arbuşti fructiferi din cultura şi/sau flora spontană;
– produse agricole;
– must sau/şi must concentrat sau/şi must concentrat rectificat obţinut în exclusivitate din produsele agricole prezentate mai sus.

Cei interesaţi trebuie să mai ştie că producerea acestor băuturi alcoolice fermentate nedistilate se va face la solicitarea operatorilor economici, prin elaborarea de norme tehnice – aşa cum sunt cele de faţă – de producere pentru fiecare produs în parte de către MAPDR, Ministerul Sănătăţii şi ANPC, cu respectarea prevederilor OUG nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată (Art. 2, alin. (1)–(3))

Atenţie! Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare în scopul creşterii potenţialului alcoolic este interzisă, iar concentraţia alcoolică în volume dobândită a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, în momentul punerii în consum, trebuie să provină în totalitate ca urmare a fermentaţiei alcoolice a zaharurilor din compoziţia naturală a produselor agricole enunţate mai sus (Art. 3 alin. (1) şi (2)).
Să mai reţinem că, la obţinerea acestor băuturi alcoolice fermentate nedistilate, sunt permise următoarele practici:

a) amestec – constă în operaţiunea de a pune împreună două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate obţinute din aceleaşi produse agricole admise la utilizare;

b) cuplaj – constă în operaţiunea de a pune în proporţii diferite două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate din aceeaşi categorie (Art. 8).

Jurist, Costel-Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2010

Vizualizari: 620



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI